Kultúra

2010.05.30. 10:47

Jubileum és búcsúzó főszervezők a POSZT-on

Best of műsorok és könyvek méltatják a POSZT elmúlt tíz évét - Jordán Tamás és Simon István pedig átadják a főszervezői stafétát.

Mészáros B. E.

Hogy milyen lesz a jövő csütörtökön kezdődő jubileumi 10. Pécsi Országos Színházi Találkozó? A főszervezőknek, Jordán Tamásnak és Simon Istvánnak minden bizonnyal az egyik legemlékezetesebb, hiszen mindketten úgy nyilatkoztak előzetesen, hogy ez az utolsó POSZT, amelyet ők rendeznek, 2011-ben átadják az utódoknak a stafétabotot.

Hogy milyen volt az idei színházi évad? Arról a versenydarabok válogatója, Fáy Miklós röviden úgy összegzett: tízes skálán hatos osztályzatot adna rá, vagyis erős közepest. A döntőbe azért ezúttal sem érkezik hagyományos értelmezésű színjáték, kísérletező, formabontó, elgondolkodtató újszerű bemutatókra készülhetünk.

Hogy miben más az idei színházfesztivál? Például abban, hogy a jubileum kapcsán több összegző program, Best of műsor is lesz, és két most megjelenő könyv méltatja az eddig történteket. Ünnepel továbbá a Dráma Nyílt Fóruma is, 25. alkalommal hozza öszsze ezt az országos beszélgetős partit a Színházi Dramaturgok Céhe. A negyedszázad tiszteletére mindennap láthatunk felolvasószínházat, három kortárs külföldi drámaíró új munkáját is lefordítják, további három kortárs magyar alkotásból műhelybemutatót tartanak.

A színészek újra főznek a Fregattban, a színművészetisek ismét szuperprodukciókban vizsgáznak az Ifjúsági Házban, Nemcsák Károlyék nagypályán vívnak ki-ki fociküzdelmet Kukorelly Endre csapatával, a Jókai téren pedig minden-nap tobzódnak a gyerekprogramok. A színművészek közül többen is (pl.: Csákányi Eszter, Bálint András) önálló esteken bizonyítanak, a zenészek közül pedig újra hallhatjuk Bródy Jánost, Dresch Mihályt, Másik Jánost, Dés Lászlót, a Molnár Dixie-t Malek Andreával. Máris van viszont egy programmódosítás: a színházi zongorapárbaj nem június 6-án, hanem 11-én lesz a ZeneParkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!