Kultúra

2011.02.13. 14:06

Tíz szép kötet a festett templomokról

A Baranyából elszármazott Zentai Tünde nagy írói vállalkozása.

M. K.

Zentai Tünde Kisvaszaron született és kezdő néprajzosként a Janus Pannonius Múzeumban dolgozott. Később ő lett a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban a dél-dunántúli tájegység megteremtője, s kandidátusi értekezését is ennek az országrésznek a parasztház-építészetéből írta.

Nem csoda, hogy a Pro Pannónia Kiadót is egy ide kapcsolódó sorozattervvel kereste meg: tíz kötetben megírná a dél-dunántúli festett templomok történetét. A munka jócskán előrehaladt, a 2010-es évben megjelent az 5. és a 6. könyv Kovácshida és Drávaiványi templomairól, és jól halad a következő darab, a szennai templomot bemutató mű is.

Szirtes Gábor, a kiadó vezetője úgy véli, ezek a könyvek és az egész vállalkozás azért fontos, mert a hazai reformáció egyik fontos területét mutatják be, a kötetek egyszerre művészettörténeti, népművészeti, valamint egyház- és vallástörténeti munkák. Ami szintén nem mellékes:

– Ma ezek a templomok egy roppant elmaradott térség, többnyire teljesen elszegényedett, alig néhány száz fős falvakban találhatóak. Bízunk abban is, hogy a könyvek által valamelyest több figyelem irányul a településekre, és tán az idegenforgalmat is szolgálhatják valamelyest a festett templomokat bemutató művek.

Egyébként mindebben maga a református egyház is lát fantáziát, hiszen a tavalyi évtől támogatják a sorozatot és a könyveket a helyszíneken is árusítják.  

M. K. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!