Kultúra

2011.03.24. 14:05

A népzenétől a rock&rollig: Csík, Ferenczi, Rackajam

Hosszú út vezetett a népzenétől a rock and rollig, a kettő mégsem idegen egymástól. A ma esti koncert ezt is bizonyítja.

M. K.

Zenei tanulmányainkra visszagondolva elég hosszú út vezetett a népzenétől a rock and rollig, de a kettő mégsem idegen egymástól. Erre lehet ismét csak jó példa a csütörtök este. Az immár huszonkét éve működő Csík Zenekar, a magyar népi muzsika hiteles tolmácsolója, az utóbbi esztendőkben a népzene és a könnyű műfajok korábban soha nem alkalmazott, igazán érdekes és sikeres ötvözésével, egy új műfaj megteremtésével teljesen új zenei élményt hozott létre.

Az utóbbi évtizedekben a rockzene színesítette magát a népzenével. A Csík Zenekar muzsikájában a népzene öleli magához a rockzenét, megtartva a népzene autentikus értékeit, az emberi gondolatok, érzések szép gyümölcseit, de mindezt a pop- és rockzene sodró erejével teszi.

Ferenczi György meg köztudottan a világ egyik legjobb szájharmonikása, aki stúdiózenészként kétszázötven lemezen működött eddig közre. Pályáját countryzenészként kezdte, majd az úgynevezett fúziós zene, illetve az utóbbi időben egyre határozottabban a népzene felé fordult. Rackajam együttesével a magyar könnyűzenei élet üde színfoltja, akusztikus hangszereiken adják elő a blues-muzsikát és saját hangszerelésű számaikat.

Pécs, Kodály Központ, 19.00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!