Kultúra

2011.05.24. 18:10

A rendező, aki szárnyakat ad: Az idő uraitól az energiaitalig

Hernádi Tibor rajzfilmrendező pontosan tudja, mikor „halt meg” és született újjá. Ezek szerint most kétéves. De megérte, mert Tito egykori magángépén utazhatott Salzburgba.

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

A budapesti piaristákhoz járó fiú imádott rajzolni, és olyan mázlija volt, hogy az akkor virágkorát élő Pannónia Rajzfilmstúdió szigorú ítészei karolták fel, mert láttak benne valamit. Így aztán a gimnázium padjaiból egyenesen belecsöppent a jóba Hernádi Tibor.

– Végül benne voltam a kétezer jelentkező közül kiválasztott háromban. És egyszer csak ott ültem egy szobában Nepp Józseffel és Jankovics Marcellal. Ami több volt bármilyen egyetemnél. A harmadik Bubó-sorozaton már én dolgozhattam együtt Romhányi Józseffel. Nála eredetibb emberrel tán azóta sem találkoztam.

Az idő urai nyitójelenete:

Aztán ahogy az ifjak cseperedtek a mesterek mellett, kiderült, bennük is van muníció. Hernádi Tibor előbb az Oscar-díjas Rófusz Ferenc rajzolója volt, később meg az ő keze alá dolgozott Orosz István, a mára Kossuth-díjas grafikus.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hernádi Tibor Pécsett készíti az ismert energiaital reklámfilmjeit is (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

De huszonöt éve elkezdődött a pécsi kaland, ami máig tart. 1992 óta a pécsi Marx úton készül az összes Red Bull-reklámrajzfilm, a kiötléstől a megvalósulásig.

– Amikor tavaly túljutottunk a 120. kis epizódon, Dietrich Mateschitz úr, a cég tulajdonosa egy DC–6-ost küldött a csapatért. Ez a gép valaha Tito jugoszláv elnök magánrepülője volt, és nem sokkal mi előttünk Sebastian Vettelt repítette haza Abu Dhabiból, amikor megnyerte a Forma–1-bajnokságot.

De hogy ez megtörténhessen, Hernádi Tibornak előbb túl kellett élnie önmagát:

– Úgy szoktam mondani, hogy 2009 végén szép csendesen elhunytam: négyszer kerültem kómába. A stressz, napi négy doboz cigi... De valamiért mégis itt vagyok, dolgozom, látom növekedni a lányomat. Nem is hatvanéves vagyok, csupán kettő!

Aki szárnyakat ad

Hernádi Tibor 1951-ben született Budapesten. A Piarista Gimnáziumban érettségizett, ahonnan rögvest a Pannónia Filmstúdióba került dolgozni. Egyik legismertebb önálló műve a Félix, a macska moziváltozata. Az 1980-as évek közepétől teszi át székhelyét Pécsre. Az osztrák energiaital reklámjainak rajzfilmjeit 1992 óta ő találja ki és rajzolja meg 12 fős csapatával. Három fia és egy lánya van.

Rendezőként jegyezte a Mikulás és a varázsdob, a Vacak és a hatodhét nyuszi, A hetedik testvér, a Sárkány és papucs vagy a Gusztáv és a légy című rajzfilmeket.

Újabban rendezett több Pettson & Findus epizódot, dolgozott a Babar illetve a Trombi és a Tűzmanó című sorozatokon. Az Idő urai című rajzfilm animációs direktora, korábban részt vett a Hugó, a víziló, a Kérem a következőt!, A Mézga család különös kalandjai, és a János vitéz munkáiban.

Méhes Károly (Dunántúli Napló) Hernádi Tibor Pécsett készíti az ismert energiaital reklámfilmjeit is (fotó: Löffler Péter) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!