Kultúra

2012.03.16. 13:16

Kezdődik a tizenötödik Pécsi Tavaszi Fesztivál

Bár országszerte mindenütt, még Budapesten is csökkentett költségvetéssel zajlanak a tavaszi kultúrtalálkozók, Pécs kultúrfővárosi nimbuszához híven kivétel lesz.

Mészáros B. E. (Dunántúli Napló)

A korábbi gyakorlatnak megfelelően több mint 20 millió forintból hozták össze a holnap kezdődő és két héten át tartó programsorozatot, a 15. Tavaszi Fesztivált. Ennek köszönhetően a vidéki helyszínek között az országban egyedüliként Pécsett lépnek fel neves külföldi művészek, mi több a Nemzetközi Jazz Hétvége (március 22–24.) két világhírű sztárja, Mike Stern gitáros és Kenny Garrett hazánkban nem is hallható másutt – pontosabban Kenny Garrett még a fővárosban szerepel majd egy zártkörű rendezvényen.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mike Stern a Top 5-ben van a világ jazzgitárosai között (fotó: www.mikestern.org)
[/caption]

Itt érdemes megállni egy szóra, mert Mike Stern a Top 5-ben van a világ jazzgitárosai között, és a legendás együttesek (Weather Report, Mahavishnu Orchestra, Miles Davis Group) legjobbjaival mind szerepelt már egy csapatban. Mike Stern egyszer már az ezredforduló környékén beígérkezett Pécsre, és azóta próbálták idecsábítani, amit csak most sikerült megvalósítani. Kenny Garrett szaxofonjátéka – ő már visszatérő vendég, 1997-ben adott koncertet a Pécsi Nemzetiben – pedig azért varázslatos, mert egészen más színeket fog meg, mint amit Garbarektől megszoktunk.

A jazzestek másik újdonsága pedig az lesz, hogy a napi koncertek után pécsi muzsikusok ülnek össze jammelni.

Záróakkordként a XXII. Folknapok (március 29–31.) ugyancsak határon túli felhozatallal teremt újabb zenei élményeket, miközben a klaszszikus muzsika kedvelőinek opera és zongorajáték szól, kórusok énekelnek, s egy különleges színház is lesz Csákányi Eszterrel.

A gyerekekről a későbbiekben sem feledkeznek meg, Bognár Szilvi és Szalóki Ági is énekel nekik. A kevés ingyenes programok közül kiemelendők a Dél-koreai Napok (március 26–31.) filmvetítései, és a Frankofón Hét (március 17–25.) több eseménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!