Kultúra

2012.06.15. 19:20

Újra kultúra a Sétatéren

A pécsiek csak borutcának hívják, maga az esemény hivatalosan volt már Művészetek és Gasztronómia Hete, most viszont Sétatér Fesztivál, és mától jövő vasárnapig tart.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A lényeg azonban az, hogy a Bazilika előtti sétányon egy héten át megy a dínomdánom, miközben az étel- és italsor közepén, a színpadon egymást érik a kultúrprogramok. A Sétatérre most a rengeteg egymásba csúszó nyári fesztivál miatt valami olyasfélét találtak ki, ami sem Pécsett, sem az országban nincs másutt: minden nap a nőkről és a nőknek szól, női fellépőkkel. A lelket és testet megérintő tematikus programokkal, hétköznaponként 16-tól 22 óráig, hétvégén 10-től 22 óráig. Ízelítőül most minden napi csomagból ajánlunk egy érdekességet.

Ma a szépség napját tartják, ahol a szépségipar legújabb kutatási eredményeiről is beszámolnak (10.00–13.00). Holnap baba-mama nap lesz, ebből a blokkból Szalóki Ági 16 órakor kezdődő gyerekkoncertjére hívjuk fel a figyelmet. Hétfőn a közélet napján egy mind népszerűbb pécsi etnojazz formáció koncertjét ajánljuk, a Csőke Renáta Quartett 20.30-tól játszik. Kedden a bor és költészet napján három kedvelt kortárs költőnő, Iancu Laura, Ughy Szabina és Rózsássy Barbara beszélget az irodalomról (18.30), szerdán fitnesz nap következik ahol a diéták és a fogyókúrák következményeiről tartanak előadást (16.00), csütörtökön a lélek napja jön, s 19 órától Bonyár Judit és Bacskó Tünde Piaf életét idézi meg prózában és énekkel. Pénteken a bio-életmód van terítéken, ekkor az esti koncertet Kovács Kati adja, a jövő szombat az átváltozás napja, itt 11 órától Tamás Éva és játéktára interaktív zenés gyerekműsorát emelnénk ki, majd vasárnap az ezotériáról lesz szó, többek között Soma Mamagésa tálalásában (17.30).

Múzeumok hosszú éjszakája, félszáz programmal

Szombaton lesz a Múzeumok éjszakája is, ami több mint félszáz programot kínál 18–24 óra között, s egy 500 forintos jeggyel a műsorok mind elérhetők. A teljesség igénye nélkül néhány érdekesség a csomagból. A Néprajzi Múzeumban sört csapolnak, és a sörfőzés titkairól számolnak be, a Várostörténeti Múzeumban múlt századok színháza elevenedik meg, a Zsolnay Múzeumban tájépítész és olimpikon sportlövő tart szubjektív tárlatvezetést, a Martyn Múzeumban középkori pincék tárulnak föl, a Múzeum Galériában hatezer éven át ívelő történelmi túrára várják a gyermekeket, s minden állomást korhű jelmezekben láttatnak, a Csontváryban a festő és a hegedű kapcsolatát elemzik, a Modern Magyar Képtárban fényfestő performanszok láthatók, a Múzeumkertben pedig póksimogatót szerveznek.

Szombaton megkezdődik a Pécsi Nyári Színház

A RÉGI SZÉP IDŐK tiszteletére a szabadtéri játékok újra Pécsi Nyári Színház néven fut már, s ma elkezdődik ez a kéthónapos fesztivál is, a hagyományoknak megfelelően a Budapesti Fáklya Horvát Művészegyüttes produkciójával. Kricskovics Antalék 21 órától (ez az időpontja a nyár folyamán a fesztivál minden előadásának) az Anna udvarban többek között sokac táncokat, bunyevác lakodalmast járnak, de a Carmina Burana is műsoron lesz népies értelmezésben.

A jövő héten is jön két zenés-táncos műsor: pénteken ugyancsak az Anna udvarban Nilgiri koreográfiáival az arab és török világ show- és folk táncaival jelentkezik a pécsi Kék Hegyek Lányai orientális tánccsoport, 22–23-án pedig A fejedelem című II. Rákóczi Ferencről szóló rockmusical látható a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!