Kultúra

2014.10.22. 16:25

Megírják Pécs könnyűzenei történetét

Pécs könnyűzenei életének történetét írja három olyan zenész és zenei műsorvezető, akik aktív részesei voltak a város szórakoztató muzsikájának az elmúlt negyven évben. A könyv várhatóan 2015-ben jelenik meg, és az írói: Kehidai László, Gállos László és Bőczin László. A részletekről Bőczin Lászlóval beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Bemutatná az írócsapatot?
– Kehidai László nyugdíjas tanár, korábban billentyűsként rengeteg pécsi zenekarban megfordult. Gállos Lászlónak könyvkiadója és lemezstúdiója van, amellett ismert basszusgitáros.

– Mit kell tudni Bőczin Lászlóról?
– Én voltam Pécsett az első főállású disc jockey 1970-től, s lemezlovasként tevékenykedtem két évtizeden át, utána pedig rádiós zenei műsorokat készítettem.

– Hogy áll most a könyv?
– Öt éve kezdtük el a munkát, és mintegy kétszáz baranyai zenésszel vettünk fel interjúkat. Rengeteg segítséget kapunk, akit csak megkeresünk fotókkal, dokumentumokkal járul hozzá a kötet megjelenéséhez. Több mint háromezer képünk van már, így az a terv, hogy jelentős része a Facebookon át lesz elérhető, vagy DVD-re visszük, és mellékeljük a könyvhöz. A „Pécs könnyűzenei életének története” Facebook-oldalon folyamatosan fotókkal, ötletekkel lehet hozzájárulni a könyvhöz.

– Milyen korszakot ölel fel az anyag?
– Az 1930-as évektől vannak részletesebb információink, de lesz egy összefoglalás, mely a 19. század végétől ismerteti a pécsi szórakoztató zene főbb eseményeit, alakjait. A felső időhatár pedig a tervek szerint az ezredforduló tájéka lesz, s abban reménykedünk, majd valaki innen folytatja tovább.

– Milyen érdekesebb alfejezetek készülnek?
– Például szerepel benne a Nádor szálló történetének három évtizede zenei oldalról. Itt ugyanis egykor folyamatosan négy helyszínen volt élő zene. Sőt, a Nádorról részletes infóink vannak korábbról is, a múlt század harmincas-negyenes éveiből, amikor a szálló a Pécsi Sörfőzde kezelésében volt.

– Igaz, hogy sajátos kísérőrendezvénye is lesz a könyv megjelenésének?
– A Nappali kávézóban év végéig havonta kétszer szervezünk pécsi vagy Pécsről induló zenészeket támogató koncerteket, játszik például a Polgármesterek zenekar, melynek minden tagja polgármester, és Katona Tomi is hazatér egy karácsonyi koncertre Texasból.

Diszkós és rádiós volt évtizedeken át

Bőczin László 1953-ban született Pécsett. Melegburkoló szakmunkásnak tanult, iparengedéllyel vállalkozóként kezdte még az átkosban a munkát, majd leérettségizett a Leőwey-­gimnáziumban, és örökös műsorvezetői vizsgát is szerzett. Diszkózott közel húsz éven át, 1987-ig, majd a rendszerváltással kereskedelmi családi vállalkozást indítottak. Emellett különböző rádióadóknál dolgozott marketingesként, műsorvezetőként, szerkesztőként, a régiós rádiók megszűnésével 2012-ben visszatért a családi vállalkozáshoz. Felesége, Márta ugyancsak a családi társaságban dolgozik, egy lányuk van, Vanda 27 éves, Bécsben egy szálloda recepcióvezetője.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!