Kultúra

2015.04.05. 10:25

A pécsi Psycho Mutants a Rolling Stone magazinban

Ilyen is ritkán esik meg magyar rockcsapattal, a Psycho Mutants pécsi zenekar új albumát a világhírű Rolling Stone magazin részletesen elemzi. Az együttessel kapcsolatos újdonságokról Osztermayer Péter basszusgitáros számolt be lapunknak.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mondhatjuk, hogy híresebb a Psycho Mutants külföldön, mint itthon?

– Hát azért itthon sem tartozunk a „futottak még” kategóriába. Mindenesetre nincs rossz sajtónk a határon túl. Hogy mást ne mondjak, benne vagyunk a világ legismertebb rockfolyóiratában, a Rolling Stone magazin áprilisi francia számában. Az új lemezünket elemzik, és a maximális négy csillagból hármat kaptunk az albumra.

– Ez azért egy kicsit fura: pécsi rockzenekar a francia Rolling Stone-ban?

– A Magyarországon múlt ősszel megjelent Baby Burn lemezünk a napokban francia kiadásban is megjelent, és így került be a rockmagazinba. Úgy gondolom, nem akármilyen siker ez, tudomásom szerint utoljára magyar csapatról az Omegáról írtak, még a fénykorukban, több mint negyven évvel ezelőtt. S talán lehet még ezt is fokozni, májusban tíznapos francia lemezbemutató turnéra indulunk, Dijon, Párizs, Bordeaux, Nantes állomásokkal. Párizsban például a Quimbyvel játszunk közös koncerten. Méghozzá új dobossal, Mészáros Miki nem tud jönni, így Kurucz Marci váltja a ritmusszekcióban.

– Miben más ez a lemez?

– Nagyjából most is garázs jellegű westernes pszichedelikus rockról van szó, melyet a Rolling Stone úgy jellemzett, hogy „True Blood” lendületes, őszinte zene. Hozzátenném, hogy itthon is nagy dobásra készülünk, idén ünnepeljük a zenekar tízéves fennállását kétnapos kisebb nemzetközi fesztivállal, s meghívunk rá minden olyan francia, angol és amerikai formációt, akikkel az évek során együtt szerepeltünk. A francia út előtt pedig lesz még koncertünk Szekszárdon, Pécsett és Budapesten is.

– Rugaszkodjunk el egy kicsit a zenekartól. Osztermayer Péter egészen új vizeken is próbálkozik, pályakezdő fiataloknak teremt fellépési esélyt.

– Korábban az Ifjúsági Házban, majd a ZION-ban barátkozhattak a színpaddal a tehetséges formációk, de aztán megszűnt minden ilyen pécsi lehetőség. Ezért a Pécsi Kulturális Központban, a volt Szivárvány Gyermekházban összehoztam számukra a „Művház Büfé” koncerteket. S jelzem, megvan már az áprilisi fellépő is, a nagy múltú és újjászülető szigetvári Persona Non Grata, karöltve egy fiatal pécsi csapattal, a Tomatoes Attackkel.

Könyv készül a New York-i éveiről

Osztermayer Péter 1977-ben született Pécsett. A Nevelési Központ gimnáziumában érettségizett, majd négy évig New Yorkban élt és dolgozott. ezen élményeiből most könyvet ír, melyről így összegez: „A becenevem Rizsa, így ennek szellemében Kerouacot és Münchausen bárót és Weöres tanításait összegyúrva fogalmazom meg a történteket egy izgalmas és tanulságos ifjúsági regényben. A könyv félkész állapotban van, de mert időtlen műről van szó, nem siettetem a nyomdába kerülését.” Hazatérve a PTE FEEK-en művelődési menedzser és felnőttképzési szakon diplomázott 2006-ban. Egyetemistaként időnként az Uránia moziban dolgozott, s ott alapította meg Karnics Zolival a Psycho Mutants együttest. 2014 óta a Pécsi Kulturális Központban tevékenykedik, évek óta stabil élettársi kapcsolatban él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!