Kultúra

2015.07.04. 11:04

Szirtes Gábor íróként és kiadóként is a helyi értékekre figyel

Szirtes Gábor olyan könyvkiadót vezet, ahonnan számos, a térségben élő szerző műve kerül ki. A kiadóvezető maga is élen jár a helyi értékeket népszerűsítő folyamatban, nyolcadik saját könyvében ismét egy elfeledett jeles pécsi irodalmárral, Rajnai Lászlóval foglalkozik.

Mészáros B. Endre

– Ki volt Rajnai László?
– Híres pécsi remete, legalábbis így nevezték irodalmi berkekben. Hallatlan műveltségével, kiváló stílusával és előadókészségével tűnt ki a II. világháború utáni esztendőkben, valamint azzal, hogy később nyíltan szembehelyezkedett a diktatórikus rendszerrel. Az ötvenes években egy Király utcai antikváriumot vezetett, aztán negyven éven át nyugdíjas volt, s többnyire mindenkor mindenkivel vitában állt, szerkesztőkkel, alkotótársakkal egyaránt.

–  Hogy összegezné az irodalmi tevékenységét?
– Óriási tehetségként indult Eötvös-kollégistaként, kiváló barátokkal, Rába Györggyel, Nemes Nagy Ágnessel, Galsai Pongráccal, Lakatos Istvánnal, Rubin Szilárddal. Életében egyetlen műve jelent meg, a Vörösmarty-monográfiája, 2001-es halálakor pedig kéziratai, később a levelei kerültek hozzám. Olyan munkák, melyek ideológiai okokból nem láthattak napvilágot. Később megjelent a Kodolányi János monográfiája is, tanulmányait, kritikáit, esszéit pedig még együtt rendeztük kötetbe Az összművészet kísérlete címmel, majd a naplóját is kiadtam Fekete könyv címmel. Most pedig neves magyar irodalmárokkal folytatott levelezései, feljegyzései alapján olvasmányos formában igyekeztem bemutatni különleges személyiségét. Egy szabálytalan emberről szóló szabálytalan könyv született egy olyan nagy tehetségről, akit politikai szembenállása és kritikus jelleme megakadályozott abban, hogy igazán híres legyen.

– Honnan ez az erős régiós szemlélet?
– Kiadóként, kutatóként, szerzőként, íróként is arra törekszem, hogy a pécsi, a dél-dunántúli értékeknek teremtsek nyilvánosságot, hogy közkinccsé váljanak. Ha a sors megajándékoz még a lehetőséggel, akkor a további terveim is olyan emberek és műveik bemutatásáról szólnak, vagy olyanok pályaösszegzéséről, akik életükben több fényt érdemeltek volna.

– Igaz, hogy a Pro Pannonia kiadó több jubileumot is ünnepel az idén.
– A Pannónia könyveket harminc éve indította el Tüskés Tibor, huszonöt éve alapítványi formában működünk, húsz éve pedig önállóak lettünk. Hogy mire jutottunk eközben? Több mint félezer kötet van már mögöttünk, minden esztendőben 15–20 új könyvvel jelentkezünk.

Nyolc kötet, erős pécsi szálakkal

Szirtes Gábor 1946-ban született Szent István-aknán. A Nagy Lajosban érettségizett, a JATE-n magyar–orosz szakon, az ELTE-n politológiából diplomázott. Negyedszázada a Pro Pannonia Könyvkiadó vezetője. Felesége, Éva nyugdíjas laborasszisztens, Bálint fiuk biológus (44), Csongor ügyvéd (39), két fiúunokájuk van. Első könyve a Nemzeti Parasztpárt baranyai története. megjelent egy esszékötete, az Ötnegyed tanulmányokat, esszéket tartalmaz, Pécs polgárosodásáról született az 1896-os év krónikája, A millenniumi Pécs, jeles pécsi családokat ismertet a Pécsi panteonban, Lovász Pálról készített monográfiát, most „Dráma hősének jöttem a világra” címmel pályarajzot alkotott Rajnai Lászlóról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!