Kultúra

2015.12.29. 18:02

Harmónia a Filharmonikusok élén

A város egyik kiemelkedő kulturális nevezetessége napjainkban a Pannon Filharmonikusok. Hogy a zenekar idáig jutott, abban elvitathatatlan érdemei vannak Horváth Zsolt igazgatónak, és szürke eminenciásként felesége, az együttes marketing- és kommunikációs vezetője, Graf Orsolya is sokat tett ezért.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Graf Orsolya nem zenész, hogy került mégis a zenekarhoz?

– Egy lapkiadónál dolgoztam Budapesten, ahol Zsolt bátyja volt a kollégám. Amikor visszaköltöztem szülővárosomba a gyes idejére, az együttes épp egy kommunikációs gyakorlattal rendelkező embert keresett, és ő felhívott, hogy pályázzam meg az állást. Nagyapám ugyan fagottos volt, de én akkoriban sokkal inkább Kispálékat hallgattam. Zsolt határozottan olyan embert keresett, aki nem muzsikus, és így „civilként” is látja a napi történéseket.

– Mikor lett ebből szerelem?

– A férjem meghalt autóbalesetben, amikor otthon voltam a 11 hónapos kisbabámmal. Nem akartam belebolondulni az egyedüllétbe, ezért is jöttem vissza mielőbb dolgozni. Aztán két-három év alatt a munka során kiderült, hogy sok minden másban is összhang van köztünk – mondja Orsi.

– Én az első házasságomban éltem Bozóky Anitával, és mindketten ezerrel pörögtünk az intézményvezetői feladatainkban, szinte alig maradt egymásra időnk. Rendszeresen 16 óráztam, mivel szokatlanul fiatalon, 32 évesen lettem a zenekar igazgatója, és rengeteg volt a feladat. Ezt a fiatal házasságunk egy pici gyerekkel nem viselte el. Mindemellett Anitával ma is igen jó barátságban vagyunk. Orsival pedig sokat dolgoztunk együtt, és egyszer csak már nem csupán munkáról volt szó.

– Nem jelentett gondot, hogy kisajátította a zenekarvezetőt?

– Nagyon szeretnek bennünket az együttes tagjai, az esküvőnkön is ott volt mindenki, sokan muzsikáltak, köztük Bogányi Tibor is játszott csellón, Vass András pedig orgonán. Nekem egyébként személy szerint is fontos, hogy ne az igazgató feleségeként nézzenek rám, hanem a szakmai tevékenységemet ismerjék el.

– Hogy sikerül kezelni, hogy Orsinak van egy saját gyermeke, Bendegúz, Zsoltnak az első házasságából Hanna, és megszületett a közös gyermek is, Lóci?

– Ebből talán csak annyi a gond, hogy Bendus és Hanna szinte egyidősek, egy osztályba járnak, így sokan felkapják a fejüket, hogy miként lehetnek testvérek, ha csak 6 hónap van köztük. Ráadásul Bendegúz vezetékneve ugyancsak Horváth. Hanna ugyanakkor nagyon sokat van velünk, mert a gyerekek imádják egymást.

– Milyen zene szól az autóban, amikor nyaralni mennek?

– A gyerekmuzsikától a klasszikusokig minden. A gyerekek mindannyian kedvelik a komolyzenét, én pedig kíváncsi, nyughatatlan emberként a kortársak váratlan fordulatait szeretem igazán – összegez Orsi.

– Én talán Bartók Bélát és Richard Strausst emelném ki, utóbbi a hangszeremnek, a trombitának mindig nagy kihívásokat tartogat – teszi hozzá Zsolt.

– Ha már magánszféra. Ha sikerül három napot kiszakítani, azt hol töltik el?

– Akkor elmegyünk Balatonfüredre, üldögélünk a Tagore-sétányon, nézzük a Balaton vizét egy pohár finom borral a kezünkben és beszélgetünk.

Három gyerek

Graf Orsolya 1975-ben született Pécsett. Elvégezte a PTE BTK  néprajz, majd a kommunikációs szakát is. Fia, Bendegúz 2003-ban született. 2004-ben lett özvegy, ekkortól dolgozik a Pannon Filharmonikusoknál.

Horváth Zsolt 1971-ben született Pécsett. 1999-ben végzett a Bécsi Zeneakadémián trombita szakon, 2002-ben a PTE KTK-n marketing-menedzser szakközgazdászként diplomázott. 1996-tól a zenekar trombitaművésze, 2003-tól a Pannon Filharmonikusok igazgatója. Lánya, Hanna 2002-ben született, 2006-ban elvált. Orsolyával az esküvőjük 2012-ben volt, közös gyerekük, Lőrinc 2013-ban született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!