Kultúra

2016.04.23. 10:38

Pécs mindennapi csodái francia tolmácsolásban

A séta nemcsak mozgás, intellektuális kaland is lehet – ehhez kínálnak hanganyagos idegenvezetést francia tagozatos diákok egy helyi kulturális egyesülettel közösen.

Nógrádi L. (DN)

Fiatalok csoportja sétál a napsütötte Szent István téren, kezükben telefon vagy zenelejátszó, fülükben fülhallgató. Mielőtt megszólnánk őket, hogy nem a madárdalt hallgatják, és elzárkóznak az élményektől, érdemes jobban megfigyelni, mit látunk. A csapat ugyanis az egyik Hangzó séta útvonalát követi, az előre felvett, zenével és zörejekkel színezett szöveges útikalauzt hallgatva. A sajátos, kétnyelvű idegenvezetés egy francia találmány importálása, amely sokak összefogásával valósult meg, és a turisták mellett a helyiek számára is új módon mutathatja meg Pécs érdekes helyszíneit.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A fülhallgatós séták hanganyagainak elkészítésében francia tagozatos diákok is közreműködtek Solenne Dubois (az előtérben jobbra) és Sahra Akla (balra) irányításával (Fotó: Laufer László)
[/caption]

– Az Alliance Française-nél végzett önkéntes munkám része a hangzó séták megalkotása, amit otthon, Rennes-ben már kipróbáltunk – avat be az ötlet eredetébe Solenne Du­bois, a pécsi francia kulturális egyesületnél dolgozó önkéntes. Az ötlettel megkeresték a Leőwey-gimnázium francia tagozatát, hogy diákokat vonjanak be a kultúrával való ismerkedésnek is beillő feladatba. A felvetés Sahra Akla, a gimnázium nyelvi lektorának óráján élénk érdeklődést keltett, egy lelkes kis csoport pedig azonnal ötletekkel is hozzájárult a megvalósításhoz. Végül két sétához készültek térképek és hanganyagok (amelyeket bárki letölthet az af.org.hu weboldal pécsi szekciójából) zenészek, fordítók és az egyesület több tagja segítségével.

Az élményt bárki kipróbálhatja, nyelvtudás sem kell hozzá – bár a francia nyelvterületről érkező turistáknak még külön vonzóerő is lehet Pécs kínálatában. Akár egyéni kalandként is nekivághatunk a Pécs belvárosának parkjaiban vagy a Mecsek-oldalon vezetett túráknak, ahol a fülhallgatóból a hangulatfestő elemeken túl a látnivalókhoz kapcsolódó információkat is kapunk. Ezen a hétvégén csoportosan is szerveznek félórás hangzó sétákat, szombaton 15 órakor a mecseki indul a Tettye parkjából, vasárnap délután a belvárosi útvonalat járhatjuk be a Szent István térről.

– A lassú, figyelmes sétálást, a környezettel való összehangolódás intellektuális élményét is népszerűsítő sétákat folytatni is szeretnék – árulta el Sahra Akla. Hamarosan több osztályt is elvisznek a fülhallgatós városnézésekre, később pedig azt tervezik, hogy újabb diákok bevonásával további területeket is feldolgoznak, azaz a sétakínálat idővel még szélesebb körben nyit a város és az idelátogatók felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!