Kultúra

2011.10.23. 11:01

A Lipics család színes, szélesvásznú, vidám élete

Lipics Zsolt igazi közönségkedvenc színművész, felesége, Bajnai Ági pedig ugyancsak közismert személyiség, a Pécsi Balett titkára és háziasszonya.

Mészáros B. E. (Dunántúli napló)

Lipics Zsolt igazi közönségkedvenc színművész, ha kétmondatos szerepe van egy darabban, akkor is bizonyosan beletesz valami olyan extrát, hogy utána napokig beszélnek róla a színházrajongók. Zsolt felesége, Bajnai Ági pedig ugyancsak közismert személyiség, a Pécsi Balett titkára és háziasszonya, aki ha kell, angolul is felkonferálja a táncművészek előadásait. A házaspár és nyolcéves Franciska leányuk a belváros közepében egy háromszobás polgári lakásban él. A hangulatos otthonban pedig legfeljebb a különleges házimozirendszer, a falra szerelt projektor és egy tíz négyzetméteres vetítővászon emlékeztet arra, hogy színész is lehet a családban.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Franciska, a család szemefénye színésznőnek készül, s előkészítésképpen aerobik- és zongoraleckéket vesz
[/caption]

– Zsolt mániája a technika, ennek fő elemei: a 650 köbcentis motor, a számítástechnika legújabb vívmányai, no meg a szélesvásznú filmezés – mondja Ági, a háziasszony. Ám kiderül, a házimozi mindenki kedvence, olykor együtt dévédézik a család, s olyan klasszikus alkotásokat vesznek elő egy-két havonta mint a Keresztapa vagy a Kubrick-filmek díszdobozos sorozata. Franciska még rátromfol: – Legutóbb a Mamma Miát néztük együtt, meg az én filmem is gyakran előkerül, az Aranyhaj és nagy gubanc (a Rapunzel Grimm-mese Walt Disney-változata).

Bajnai Ági ugyanakkor bevallja, a számítástechnika már őt is behálózta, hiszen a férjével együtt szerkesztik a Pécsi Nemzeti honlapját, magyarul és időnként angolul is. Mindemellett a párost nem az informatika, hanem a színház hozta össze. Bagossy László és Vidákovics Antal „Kisszínháza” sodorta őket egymás mellé. A született pécsi Lipics Zsoltot mint kaposvári vendégszínészt, Ági pedig pécsi egyetemistaként amatőr színjátszóként szerepelt az ominózus Kupeckomédia című darabban. – Ami lám, hepienddel végződött – jegyzi meg a férj. Aztán részletesebben is kibomlik a történet: Bajnai Ági elszakadt évekre a színháztól, a magyar–angol szakos tanárnő a Széchenyiben kezdte a tanítást, majd a Janus Gimnázium következett, és a kaposvári Munkácsy gimi volt a folytatás.

– Nagyon élveztük a kaposvári esztendőket, de hiányzott a szülőföld, én ugyanis siklósi vagyok, s ha tehetjük, most is minden hétvégénket odahaza, a szüleimnél töltjük, ahol saját bringája van mindenkinek, s bekarikázzuk az egész környéket. Apropó bicikli. Lipics Zsolt hasonló szándékkal olykor gépi erőre pattan, de csak egyedül, mert Ági még nem mer felülni a motorra, a háta mögé. Ami pedig a feleség hóbortjait illeti, népitáncosként kezdte, s ma is imád táncolni. Azt már a balettosoktól tudtuk meg, hogy emellett nem akármilyen nyelvkészséggel rendelkezik. Legutóbb a Pécsi Balett mexikói turnéja előtt gondolt egyet, s három hónap alatt megtanult alapfokon spanyolul. De nem csak az idegen szavak, a szabásminták közt is igen jól boldogul, a varrótudománya is páratlan.

– Nincs abból gond, hogy mindketten egy helyen, a Pécsi Nemzetinél dolgoznak? - kérdezem, s Franciska, a kislány válaszol: – Még esténként a vacsoránál is mindig a színházról van szó. A prózai és a balett tagozat azonban a családfő szerint igen messze esik egymástól.

Lipics Zsoltot, az új premier, a Csárdáskirálynő ünnepelt Miska pincérét a népszerű operettelőadásról is faggattuk, s ő úgy öszszegzett: imádja a zenés darabokat, mert a jól sikerült előadások legalább négytucatnyi teltházas játékot jelentenek. Egy-egy sikeres színházi est után pedig jöhet a családi kikapcsolódás: a siklós kerékpártúrák, a közös uszodai programok és a hab a tortán évente egyszer, egy hét síelés Ausztriában.  

Mészáros B. E. (Dunántúli napló) Franciska, a család szemefénye színésznőnek készül, s előkészítésképpen aerobik- és zongoraleckéket vesz -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!