Kultúra

2009.09.27. 20:59

Egyik ünnep a másikba ér Pécsen

Egyik népünnepély a másikba ér: befejeződött a Pécsi Napok – Örökség Fesztivál, hogy rögtön átadja a helyét a Szőlő és Bor Ünnepe nyomán kezdődő, egész megyés vígasságnak.

Balogh Zoltán

Ami a pécsi, tizenegy napos rendezvényt illeti, a közlekedési nehézségek ellenére azért mindenkinek – a Sétatéren és a Barbakán-árokban fellépő szereplőknek, a rájuk kíváncsi közönségnek – sikerült időben megközelítenie a helyszíneket. Tény, olykor furfangra volt szükség ahhoz, hogy valaki eljusson a lezárt Széchenyi, illetve Kórház tér felől az idén kéthelyszínes Pécsi Napokra – de megoldották. A látogatottságra nem volt panasz, mondják a Pécsi Kulturális Központ szervezői, és nem volt panasz a kulturális és egyéb felhozatalra sem.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Megkezdődött a Szőlő és a Bor ünnepe
[/caption]

Ezt bizonyítandó vasárnap délelőtt az egyik standnál, a Sétatéren, elégedetten szürcsölték a kávét az árusok a kötelező tíz órai nyitás előtt. Még akkor is, ha csak az utolsó napra települtek ide a mívesek, az ország másik végéből. Természetesen akadt fanyalgó, akinek nem ott és nem úgy jutott hely, ahogy remélte. Persze, a válság itt is érződik, szemlélődőből több volt mint tavaly, mondták, és ez így igaz. De az utóbbi tizenegy nap alatt sokszor még hajnalban is alig lehetett lépni a téren, és a vasárnapi őszi verőfényben is már kora délelőtt családostul szállták meg az emberek a környéket.

A megyei kulturális és idegenforgalmi központ szervezői még izgulhatnak, ugyanis még előtte állnak egy vélhetően ugyancsak sikeres programsorozatnak. Nagy aggodalomra persze nincs okuk, hiszen a Szőlő és Bor Ünnepének hagyományos indítása, illetve a rekordlétszámú énekest felvonultató bordalfesztivál kellő felütést adott az elkövetkező egy hónap megyei rendezvényeihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!