Beruházás

2024.02.01. 18:18

Fejlett telekommunikációs szektor nélkül nincs versenyképes gazdaság

Fejlett telekommunikációs szektor nélkül nincs versenyképes gazdaság, ma a digitális gazdaság adja a GDP legalább 25 százalékát, a kutatási-fejlesztési kiadások pedig legalább 7 százalékot adnak – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a 4iG és a Telecom Egypt, valamint Egyiptom és Magyarország felelős miniszterei által Egyiptom és Albánia közötti nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás megvalósításáról szóló előzetes megállapodás aláírásán csütörtökön Budapesten.

MW

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a 4iG és a Telecom Egypt, valamint Egyiptom és Magyarország felelős miniszterei által Egyiptom és Albánia közötti nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás megvalósításáról szóló előzetes megállapodás aláírásán

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Kiemelte: az ágazat multiplikátor hatása jelentős, a foglalkoztatottak 17 százaléka dolgozik itt. Kitörési pontot jelent, „aki nem használja, az lemarad” – húzta alá.

Nagy Márton emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben a kormány a 4iG-vel stratégiai megállapodást kötött. Ennek értelmében a 4iG távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil és vezetékes hálózati beruházást valósít meg, így a lakosság közel 100 százaléka számára elérhetővé teszi a szélessávú internet és nagy felbontású televíziós szolgáltatások használatát 5G és gigabites hálózattal. A kormánynak fontos, hogy a 4iG a nemzetközi térben is versenyképes legyen. 

Hangsúlyozta, hogy a gazdaságpolitika feladata, hogy megtalálja a nemzetközi térben is versenyképes hazai vállalkozásokat, „nemzeti bajnokokat”, és minden eszközzel támogassa azokat, ilyen a 4iG is.

Azt mondta, találkozási pontokat kell létesíteni kelet-nyugat, észak és dél között, ez utóbbiban Egyiptom az egyik legfontosabb partnere Magyarországnak. További feladatnak nevezte a magas hozzáadott értékű gazdaság létrehozását, amit az IT-telekommunikációs szektor is képvisel, a magyar tudás világszerte versenyképes. Nagy Márton a feladatok közé sorolta a beruházás és „kifektetés alapú gazdaság” létrehozását, óriási eredmény, hogy a magyar beruházási ráta 2022-ben a legmagasabb lett az unióban. 

A megállapodás erősíti Magyarország gazdasági potenciálját, emellett mindkét partner számára fejlődést hoz

– húzta alá.

Közös projekttársaság jön létre 

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke közölte: az aláírt megállapodás már az Egyiptom és Albánia között tervezett nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás kivitelezéséhez szükséges részleteket is tartalmazza. 

A beruházással a két társaság jelentős piaci részesedést kíván szerezni az Európa és Ázsia valamint Európa és Kelet-Afrika közötti gyorsan növekvő adatforgalomból

– mondta. Jászai Gellért elmondta, hogy a tengeralatti távközlési kábelrendszer európai végpontja Albánia, ahol az elmúlt években a 4iG jelentős piaci részesedést szerzett a telekommunikációs szektorban. 

A kábelrendszer albániai kiépítése pedig a legrövidebb útvonalat biztosíthatja a későbbiek során Frankfurt és más fontos kelet- és közép-európai, valamint balkáni nemzetközi forgalmi célpontok felé, mint például Szófia, Bécs és Budapest

– tette hozzá. A felek az előszerződésben rögzítették egy új közös projekttársaság létrehozását is, amely a tenger alatti optikai hálózat kivitelezéséért és kereskedelmi feladataiért felel, mondta Jászai Gellért.

Stratégiai jelentőségű megállapodás 

Mohamed Nasr Eldin, a Telecom Egypt vezérigazgatója stratégiai jelentőségűnek nevezte a 4iG és a Telecom Egypt közötti megállapodást. A

z újonnan létesített földközi-tengeri útvonal az Ázsiából és Afrikából Európába irányuló nemzetközi adatforgalom robbanásszerű növekedését szolgálja, a Vörös-tengert és a Földközi-tengert összekötő diverzifikált szárazföldi tranzithálózatukon keresztül.

Amr Talaat Egyiptom információs és technológiai minisztere szerint újabb fordulóponthoz érkezett a két ország nagy múltú együttműködése, és éppen 100 éve nyílt meg az első magyar konzulátus Alexandriában. 

A két ország kapcsolatai egyre aktívabbak, amely minden területen kiváló és bizalmi, ezek további erősítését célozzák a jövőben is 

– mondta. Most az adatforgalomban megvalósuló jelentős beruházás összeköti Európát Egyiptommal, lehetőséget teremt a foglalkoztatás bővítésére, a digitális gazdaság fejlesztésére.

Adatrsztráda a földközi-tenger alatt

A Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) közleménye szerint a közös szándék arra irányul, hogy megalapozza egy Európát Egyiptommal összekötő telekommunikációs korridor létrehozását, és egy ezt koordináló vegyesvállalat megalapítását. 

A két vállalat által építendő, interkontinentális távközlési kábelrendszer kialakítása egyfajta nagykapacitású adatsztrádaként a Földközi-tenger alatt teremthet kapcsolatot a kontinensek között

 - írták. A Telecom Egypt jelenleg az 50 legeredményesebb egyiptomi vállalat listáján a 3. helyet foglalja el, a társaság vezetékes előfizetői bázisa meghaladja a 9 milliót. A vállalat jelenleg a háztartások 90 százalékát éri el a cég üvegszálas internet infrastruktúráján keresztül, 2021-ben pedig üzembe helyezték az ország első adatközpontját.

   A szándéknyilatkozat jelentős mérföldkő a 4iG számára is, mert ez a partnerség belépést jelenthet egy új és stratégiailag fontos üzleti területre, az interkontinentális vezetékes hálózatok piacára, miközben tovább erősíti regionális jelenlétét azzal, hogy Albániában új adatkaput hoz létre, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítése pedig további együttműködési lehetőségeket teremt a régió országaival.

NAGY Márton; JÁSZAI Gellért
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (j2), Amr Talaat, Egyiptom információs és technológiai minisztere (b2), Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke (b) és Mohamed Nasr Eldin, a Telekom Egypt vezérigazgatója (j) a 4iG és a Telecom Egypt, valamint Egyiptom és Magyarország felelős miniszterei által Egyiptom és Albánia közötti nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás megvalósításáról szóló előzetes megállapodás aláírásán Budapesten, a 4iG Csoport I. kerületi székházában
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat. A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papír árfolyama az elmúlt egy évben 611 forint minimumot, és 880 forint maximumot ért el. Csütörtökön a délelőtti órákban 796 forinton állt a jegyzés, 0,25 százalékkal magasabban a szerdai záróérték felett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!