az iszlamista lázadók vezére volt

2018.11.03. 20:12

Pakisztánban ezrek vettek végső búcsút a „tálibok atyjától”

Számi-ul-Hak muszlim hitszónokot az előző nap gyilkolták meg északnyugat-pakisztáni otthonában.

Vallási vezetők, politikusok és hívők ezrei kísérték szombaton utolsó útjára az észak-pakisztáni Akora Hattakban az afganisztáni radikális iszlamista tálibok „atyját”. A temetésen Számi-ul-Hak több száz egykori és jelenlegi diákja vett részt, akiket a Dárul Ulúm Hakkáníja vallási iskolában tanított. A Számi-ul-Hak apja által 1947-ben alapított iskolában tanult többek között Omár molla és Manszúr molla néhai tálib vezetők, illetve Dzsaláladdín Hakkáni, a Hakkáni-hálózat nevű lázadócsoport vezetője is, aki nevét a központéról kölcsönözte.

A Haibár-Pahtunhva tartományban található Akora Hattakban tartott temetésen részt vett továbbá a tartományi kormányzó, az önkormányzat vezetője is. A gyászszertartást Számi-ul-Hak fia, Hamíd-ul-Hak vezette, ezt követően pedig elhelyezték Számi-ul-Hak sírját az édesapjáé mellé – tudatta Juszuf Sáh tálib szóvivő.

Számi-ul-Hak fia elmondta, apjára két ismeretlen támadó késsel rontott rá ravalpindi lakásán.

Hozzátette: apja a nap folyamán egy olyan tüntetéshez akart csatlakozni, amelynek résztvevői sérelmezték Ászija Bibinek, az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény nőnek a felmentését és szabadlábra helyezését, de egy úttorlasz miatt vissza kellett fordulnia otthonába, ahol támadói várták.

Egyelőre nem világos sem a támadók kiléte, sem indítékuk.

Számi-ul-Hak a pakisztáni Dzsámiat Ulema-i-Iszlám (JUI-F) konzervatív vallási párt egyik szakadár, a tálibokkal szimpatizáló szárnyának a vezetője volt. Kétszer is beválasztották a pakisztáni törvényhozás felsőházába. Az afgán tálibok atyja címet azzal „érdemelte ki”, mert jelentős befolyással és tisztelettel bírt a kabuli kormány megdöntésén fáradozó lázadók vezetőinek és tagjainak sorában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában