Afgán konfliktus

2021.08.30. 23:08

Megérkezett a WHO első segélyszállítmánya Afganisztánba a tálibok hatalomátvétele óta

A Dubajból indult gép az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban szállt le 12,5 tonna gyógyszerrel és orvosi felszereléssel a fedélzetén.

Megérkezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első segélyszállítmánya hétfőn Afganisztánba a tálibok mintegy két hete történt hatalomátvétele óta.

A WHO közlése szerint az egészségügyi készleteket szállító repülőgépet Pakisztán bocsájtotta az Egészségügyi Világszervezet rendelkezésére. A Dubajból indult gép az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban szállt le 12,5 tonna gyógyszerrel és orvosi felszereléssel a fedélzetén.

A WHO már a múlt hét pénteken figyelmeztetett, hogy Afganisztánban napokon belül elfogynak az egészségügyi készletek. A szervezet logisztikai gondokkal küszködött, s nem tudott mintegy ötszáz tonna segélyt leszállítani, mert a kabuli repülőtéren a kimenekítési műveletek nyomán felfordulás alakult ki.

Ahmed al-Mandhari, a WHO térségért illetékes vezetője szerint a mostani szállítmánnyal legalább részlegesen fel tudják tölteni a készleteket, s ez által a szervezet támogatta egészségügyi intézmények egyelőre folytatni tudják tevékenységüket. Mindez nagyjából 200 ezer ember ellátására elegendő, illetve 3500 műtéthez. A szállítmányt közvetlenül 40 klinikának küldik 29 afgán tartományban.

Miután az Egyesült Államok és a nyugati országok kimenekítési missziója augusztus 31-el véget ér, megkezdődhet „a rászoruló afgánok millióinak humanitárius ellátása” – közölte a WHO.

A tálibok mintegy két hete vették át az ellenőrzést Afganisztánban. Az Egyesült Államok által szervezett légihídon keresztül augusztus 14. óta nagyjából 116 ezer embert evakuáltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában