Járvány

2021.10.12. 11:50

Feloldják az augusztus óta tartó korlátozások egy részét az Ausztrál Fővárosi Területen

Péntektől a lakosok legfeljebb öt embert vendégül láthatnak otthonukban, a szabadban pedig legfeljebb 25 ember gyülekezhet.

Két hónap után feloldják a koronavírus-járvány miatti korlátozások egy részét péntek hajnaltól az Ausztrál Fővárosi Területen (ACT) – jelentette be kedden Andrew Barr főminiszter, az állam kormányfője.

Ezt a dátumot már szeptember közepén kitűzték, és tartani is lehet, mert az államban a járvány lecsengőben van, és beoltható lakossága 72 százalékát már teljesen beoltották – hívta fel a figyelmet. Barr szerint a tömeges oltás üteme alapján november vége felé a beoltható lakosság 99 százaléka be lesz oltva.

Péntektől a lakosok legfeljebb öt embert vendégül láthatnak otthonukban, a szabadban pedig legfeljebb 25 ember gyülekezhet – idézi a dpa az új szabályokat. A tömeg fogadására engedéllyel rendelkező helyeken beltérben 25-en tartózkodhatnak, de legfeljebb minden négyzetméteren egy ember, kültérben pedig 50-en. Bizonyos korlátozásokkal kinyithatnak a szolgáltatók – például a fodrászatok – is, a kiskereskedelmi üzletekben viszont csak előjegyzés alapján lehet vásárolni. Egy időben legfeljebb 25 ember számára kinyithatnak a kültéri sportlétesítmények, és legfeljebb 25 embert – de medencesávonként csak kettőt – fogadhatnak az uszodák is.

A 430 ezer lakosú Ausztrál Fővárosi Területen a most lejáró kijárási korlátozásokat augusztusban vezették be, de először csak egy hétre, mert akkor, tavaly július óta először találtak egy koronavírus-fertőzöttet. Kedden 28 új megfertőződést regisztráltak, és ezzel 1262-re nőtt az összes fertőzött, és hatra a halálos áldozatok száma a járvány kitörése óta.

Victoria államban, ahol kezdettől fogva a legsúlyosabb a járvány az országban, a szombati rekord óta csökken az új megfertőződések száma: kedden 1466 új esetet regisztráltak a három nappal korábbi 1965 után. Jelenleg 19 627 embert tartanak nyilván fertőzöttként az államban. A legsúlyosabb a járványhelyzet a fővárosban, Melbourne-ben. A kijárási korlátozások, a távolságtartási szabályok és a beoltottak számának folyamatos növekedése ellenére a victoriai kórházak nagyon túlterheltek.

Új-Dél-Walesben hétfőn oldották föl a hónapokkal ezelőtt bevezetett korlátozások jelentős részét. Sydneyben és agglomerációjában 106 nap után oldották fel a korlátozásokat, miután a beoltható lakosság több mint 70 százaléka megkapta a védőoltás mindkét adagját. Az új megfertőződések száma folyamatosan csökken, hétfőn 360 volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában