Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.13. 05:31

A Hamász túszokat engedne szabadon ötnapos tűzszünetért cserébe (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák tüzérségi lövedékkel lövik a Gázai övezetet a déli határszakaszról 2023. november 6-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ohad Zwigenberg

Joe Biden: meg kell óvni az Al-Shifa kórházat

A Gázai övezetben működő legnagyobb kórházat meg kell óvni - reagált Joe Biden hétfőn a palesztin térségben zajló harcok fejleményeire.

Az amerikai elnök egy fehér házi eseményen sürgette, hogy a katonai műveletek során kíméljék a Gáza városában működő Al-Shifa kórházat, és hozzátette, elvárja, hogy ez a jövőben így legyen.

Az elnök utalt arra is, hogy Katar, az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász bevonásával aktív egyeztetések zajlanak a palesztin szervezet által október 7-én elhurcolt több mint 200 civil, köztük 10 amerikai szabadon engedéséről.

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden vasárnap telefonon egyeztetett Katar uralkodójával a foglyok érdekében zajló tárgyalásokról, és köszönetet mondott az arab ország közvetítő szerepvállalásáért.

A foglyok érdekében zajló egyeztetésekről beszélt az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfői sajtótájékoztatóján. Jake Sullivan beszámolt arról, hogy Katar közvetlenül egyeztet mind a Hamász képviselőivel, mind az izraeli kormánnyal.

Izrael szerint október 7-e óta a Hamász 240 embert tart fogva, többségében izraelieket, de köztük több külföldi is van. A hétvégén a palesztin szélsőséges szervezet azt közölte, hogy az elmúlt hetek izraeli légitámadásainak következtében a túszok egy része is életét vesztette. Az amerikai kormányzat úgy reagált, hogy a Hamász állításait nem tudja "készpénznek" venni, de nincs információja arról, hogy a foglyok közül hányan vannak még életben. Az Egyesült Államok kilenc amerikai állampolgárról tud, valamint egy állandó tartózkodási engedéllyel, zöld kártyával rendelkező személyről.

Jake Sullivan hangsúlyozta, hogy napi szinten zajlik párbeszéd az amerikai és izraeli kormány között arról, hogy az izraeli katonai műveletek során miként lehet csökkenteni a civil áldozatok számát.

A külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján elismerte, hogy eltérnek Izrael és az Egyesült Államok elképzelései a Gázai övezet jövőjével kapcsolatban.

Matthew Miller megismételte, hogy az Egyesült Államok nem tartja elfogadhatónak palesztinok erővel történő kitelepítését az övezetből, valamint nem támogatja az újbóli izraeli megszállást, és a Gázai övezet területének csökkentését sem. Mindemellett a térség a jövőben nem lehet kiindulópontja terrortámadásnak sem - tette hozzá.

A külügyi szóvivő a Gázai övezet kórházaiban kialakult nehéz körülményekről beszélt és kijelentette, hogy nem akarnak fegyveres tűzharcot látni egészségügyi létesítményekben.

A külügyminisztérium szóvivője beszámolt arról, hogy tárgyalások folynak partnerekkel a Gázai övezetbe telepítendő mobil egészségügyi létesítményekről, különös tekintettel az övezet déli részére, ahol ellátást igénylő sérült palesztinok vannak.

A Hamász tárgyalásokat folytatott túszok szabadon engedéséről ötnapos tűzszünetért cserébe

A Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet fegyveres szárnya hétfőn a katari közvetítőkkel közölte, hogy hajlandó mintegy 70 túszt - nőket és gyerekeket - szabadon engedni ötnapos tűzszünetért cserébe.

A múlt héten a katari testvérek erőfeszítéseket tettek az ellenséges foglyok közül a nők és gyerekek szabadon engedéséért, cserébe 200 palesztin gyerek és 75 nő elengedéséért, akiket az ellenség tart őrizetben

 - ismertette Abu Ubajda, a szervezet fegyveres ágának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője a szervezet Telegram-oldalán.

"A tűzszünetnek teljes fegyvernyugvást kell magában foglalnia és engedni kell a humanitárius segélyek eljutását szerte a Gázai övezetben" - jelentette ki Ubajda, aki mindemellett azzal vádolta Izraelt, hogy próbálja "elodázni és elkerülni" az egyezséget.

A Gázái övezetet uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, mintegy 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt elhurcoltak. Izrael válaszul katonai műveletet indított a Hamász eltörlésére. A legfrissebb értesülések szerint 11 240-re növekedett a halálos áldozatok száma az izraeli erők ostromolta palesztin területen.

Az izraeli túszok fogva tartásának jeleit találták meg egy gázai kórház alatt

Az izraeli túszok fogva tartásának jeleit találták meg a Rantiszi kórház alatt a Gázai övezet északi részén - jelentette be az izraeli katonai szóvivő hétfő este.

Daniel Hagari szóvivő  bemutatta, hogyan kapcsolódnak össze a Hamász terrorista célokra használt, több mint húsz méter mélyen kiépített alagútjai a kórházak és iskolák alatt.

Azt gyanítják, hogy izraeli túszokat tartottak fogva a Gázai övezet északi részén a Rantiszi kórház alatti alagútban, mert a jelenlétükre utaló jeleket találtak. Cumisüvegeket és pelenkákat, egy széket kötelekkel, és egy rögtönzött konyhát, a túszok ottani korábbi fogva tartásának nyomait találták meg az izraeli csapatok a Rantiszi gyermekkórház alatti alagútrendszerben.

"A Hamász a kórház többi részétől elzárva kialakított egy helyet. Az egyik szobában fegyvereket találtak, a Hamász fegyverraktárát, robbanóanyagokat, amelyek veszélyt jelentenek a környezetükre" - mondta Daniel Hagari szóvivő.

Védelmi miniszter: a Hamász elvesztette az uralmát a Gázai övezet fölött

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfő este bejelentette, hogy a Hamász elvesztette az irányítást Gáza felett.

A Hamász elvesztette az irányítást Gáza felett, a terroristák délre szöknek, a civilek kifosztják a Hamász bázisait, nem bíznak már a rendszerben

– közölte Galant.

Erőink előrehaladnak, tervszerűen végzik feladataikat, ahogy növeljük a nyomást, látjuk az eredményét, minden nap újabb Hamász-parancsnokokat, s több tucat, néha több száz terroristát iktatunk ki. A hadsereg elér Gázaváros központjába, és megfontolásai alapján szerint cselekszik

– mondta a védelmi miniszter.

Az elmúlt napokban fokoztuk azon tevékenységünket az alagutak ellen, amely kikényszeríti a terroristákat a járatokból. És ott vagy elesnek, vagy feltétel nélkül megadják magukat, nincs harmadik lehetőség

– tette hozzá.

Feladataink elvégzésén dolgozunk, nincsenek időkorlátaink, céljaink vannak. El fogjuk érni céljainkat, ennek élén a Hamász elleni teljes győzelmet, és az elraboltak hazatérését

– zárta szavait az izraeli médiában nyilvánosságra hozott videofelvételen.

NETANJAHU, Benjámin; GALANT, Joáv
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter 
Fotó: Sir Torem / Forrás: MTI/EPA/Flash 90 pool

Néhány perccel a védelmi miniszter beszéde után péntek óta először ismét rakétákkal lőtték a Gázai övezet környéke mellett az ország középső vidékét, benne Tel-Avivot és környékét is.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet közzé tette az egyik izraeli katonai kommandó katonáinak fényképét, akik izraeli zászlóval a Hamász központi tanácsának épületében állnak.

Josep Borrell: ez a drámai válság azt mutatja, hogy a nemzetközi közösség kudarcot vallott

Ez a drámai válság, amely hihetetlenül sok izraeli és palesztin életébe került, azt mutatja, hogy a nemzetközi közösség politikailag és erkölcsileg kudarcot vallott – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben a közel-keleti helyzettel kapcsolatban.

A főképviselő, aki az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatót, elmondta: a helyzetre nem sikerült megoldást találni, a jelenlegi válság pedig fel kell, hogy nyissa az emberek szemét, hogy a kétállami megoldás elkerülhetetlen.

Két államnak kell léteznie a jövőben, és ez nem csak Gáza újjáépítéséről szól, hanem arról, hogy fel kell építeni egy államot a palesztinok számára

– hangsúlyozta.

BORRELL, Josep
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselõje 
Fotó: Julien Warnand / Forrás: MTI/EPA

Mint mondta, a hétfői tanácskozáson olyan keretrendszert javasolt, amely ehhez kapcsolódóan bizonyos feltételek meghatározását foglalja magában; a palesztin nép erőszakos kitelepítése Gázán kívülre nem engedhető meg, ahogy nem engedhető meg a terület izraeli megszállása, és a palesztinok visszatérési jogának megtagadása.

Másrészt szükség van valamiféle palesztin hatóságra, el kell majd gondolkodnunk azon, hogy a nemzetközi közösség hogyan ruházhatja fel hatalommal

– tette hozzá.

Véleménye szerint szükség lenne az arab országok erőteljesebb bevonására a megoldás keresésében, ami nemcsak pénzügyi, hanem politikai hozzájárulást is magában kéne, hogy foglaljon. Ugyancsak fontos az EU nagyobb szerepvállalása a régióban, és különösen a palesztin állam felépítésében való részvétel.

Felhívta a figyelmet, hogy az eszkalációt és a konfliktus kiterjesztését más, Izraelt körülvevő szomszédos régiókra el kell kerülni, különös tekintettel a Hezbollah tevékenységére a libanoni határon.

Előre tekintve azonban közép- és hosszú távú megoldásra kell összpontosítanunk, egy olyan konfliktus utáni forgatókönyvre, amely folyamatos stabilitást tud garantálni, amely lehetővé teszi a palesztinok és az izraeliek közötti, valamint az egész térségben a béke megteremtését

– húzta alá

Ukrajnával kapcsolatban azt mondta: a háborút nem lehet szem elől téveszteni, az EU-nak továbbra is támogatnia kell az országot. A 12. szankciós csomaggal kapcsolatban elmondta, hogy nemsokára, lehetőleg még a héten véglegesítik, és új exporttilalmakat fog tartalmazni, a többi között az orosz gyémántokra vonatkozóan.

Több mint ötszáz külföldi vagy kettős állampolgár hagyhatta el Gázát

Hétfőn ismét külföldiek és kettős állampolgárok százai hagyhatták el a Gázai övezet területét Egyiptom felé. A rafahi határátkelő palesztin oldalán lévő ellenőrzőpont tájékoztatása szerint egyebek között Spanyolországból, Svédországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Marokkóból, Jordániából és Oroszországból származó 525 külföldi vagy kettős állampolgár, valamint kis létszámban sebesültek és egy orvosi kezelés alatt álló páciens kísérőivel léphettek át Egyiptomba.

Az izraeli hadsereg beszámolója szerint az al-Kudsz kórház közelében dúló harcok során mintegy 21 terroristával végeztek az izraeli erők. A közlés szerint a szélsőségesek civilek közé vegyülve az egészségügyi intézmény bejáratából és a környező épületekből támadtak rá páncéltörő gránátokkal és egyéb kézifegyverekkel az izraeli katonákat, akik a légierő támogatásával viszonozták a tüzet. A tűzharcban izraeli katonák nem szenvedtek veszteséget, egy harckocsi viszont megrongálódott.

A hadsereg arról is beszámolt, hogy a gázai övezeti művelet kezdete óta összesen 4300 támadást hajtottak végre páncéltörő rakéták indítására használt állások százai és mintegy háromszáz alagút ellen. A hadsereg kiemelte, hogy nagyjából háromezer célpont esetében „terroristák infrastruktúráját” támadták.

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet uralta Gázai övezet kormányzata sajtótitkárságának legfrissebb információi szerint 11 240-re növekedett a halálos áldozatok száma az izraeli erők ostromolta palesztin területen. A Hamász mintegy 1200 halálos áldozatot követelő október 7-i terrortámadására válaszul indított izraeli katonai művelet során – a palesztin sajtótitkárság szóvivője szerint – 4630 gyerek és 3130 nő halt meg.

Orosz hírszerzés: Washington a hadművelet felgyorsítását sürgeti

A Gázai övezetben folytatott hadművelet felgyorsítására igyekszik rávenni az Egyesült Államok Izraelt, hogy a konfliktus ne befolyásolja Joe Biden amerikai elnök támogatottságát a választások előtt – közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

A közlemény szerint Washington „farizeus módon” fejezi ki aggályát a Gázai övezetben lévő kórházak és menekülttáborok válogatás nélküli bombázása miatt, és sürgeti a béke mielőbbi megteremtését.

Az igazság azonban az, hogy zárt ajtók mögött az izraeli vezetéssel az amerikaiak egészen másféle beszélgetéseket folytatnak. Sürgetik az izraelieket, hogy gyorsítsák fel a hadműveletet és akadályozzák meg a lelassulását, mert ez negatívan befolyásolná Joe Biden helyzetét a választásokon

– állítja az SZVR.

Az orosz hírszerzés szerint a Hamász palesztin terrorszervezet elpusztítása nagyszámú civil veszteségekhez vezethet, ám az Egyesült Államok ezt teljesen elfogadhatónak tartja, mivel elsődleges célja a katonai akció mielőbbi befejezése. Ebben – a szolgálat állítása szerint – élvezi Anglia és Németország vezetőinek támogatását, és „közös szándékuk akadályozni a gázai tűzszünet elérésére irányuló kezdeményezéseket”.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy hétfőn orosz állampolgárok egy második, 98 főből álló csoportja lépet ki a rafahi határátkelőn a Gázai övezetből Egyiptomba. Az első, 70 fős csoporttal, amely vasárnap távozhatott, hétfőn délután repülő indult Kairóból Moszkvába.

Franciaországban 330 eljárás indult antiszemita cselekmények miatt a Hamász izraeli támadása óta

Franciaországban 330 eljárást indítottak a hatóságok antiszemita cselekmények és terrorizmus dicsőítése miatt a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én Izraelben elkövetett támadása óta – tudatta hétfőn a francia igazságügyi tárca egy nappal azután, hogy csaknem 200 ezren vettek részt országszerte az antiszemitizmus elleni tiltakozó meneteken.

A belügyminisztérium pénteken közzétett összesítése szerint az elmúlt hónapban 1247 antiszemita cselekményt regisztráltak az országban, és 539 embert állítottak elő, köztük 154 külföldit. Összehasonlításképpen: tavaly egész évben 436 antiszemita cselekmény történt a hatóságok adatai szerint.

A hétfői közlés szerint eddig húsz esetben hoztak a bíróságok ítéletet.

Az antiszemita cselekmények elkövetői Gérald Darmanin belügyminiszter szerint „gyakran nagyon fiatalok”, „sokszor kiskorúak”. A párizsi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy nyolc tizenévest őrizetbe vettek azzal a Tiktok közösségi oldalra október 31-én feltöltött felvétellel kapcsolatban, amelyen a párizsi metró hármas vonalán utazók közül többen zsidók ellen uszítottak, majd azt kiabálták, hogy „Nácik vagyunk, büszkék vagyunk!”, „Éljen Palesztina!”.

Az ügyben terrorizmus dicsőítése, etnikai csoporthoz, nemzethez, fajhoz vagy valláshoz való – valós vagy vélt – tartozás vagy nem tartozás miatti nyilvános sértés, valamint gyűlöletre, erőszakra vagy faji megkülönböztetésre való nyilvános uszítás vádjával indult eljárás. Amennyiben bebizonyosodik a terrorizmus dicsőítésének bűncselekménye, az elkövetők öt év szabadságvesztéssel és 75 000 eurós pénzbírsággal büntethetők. Nyilvános sértésért a bíróságok hat hónap börtönbüntetést és 22 500 eurós pénzbírságot szabhatnak ki, míg a nyilvános gyűlöletkeltés egy év szabadságvesztést és 45 ezer eurós bírságot von maga után.

UNRWA: kimerülőben az ENSZ gázai üzemanyag-raktára, kényszerleállások jöhetnek

Üzemanyag híján napokon belül bezárhatnak a kórházak, leállhat az ivóvíz- és a szennyvízszolgáltatás a Gázai övezetben, miután az ENSZ gázai övezeti helyi üzemanyagtározója rövid időn belül teljesen kiürül – jelentette be Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) vezetője hétfőn.

Az UNRWA csaknem 800 000 embernek nyújt menedéket, vagyis a Gázában élők mintegy harmadának,

akik azután menekültek el otthonukból, hogy Izrael, a Hamász október 7-i brutális terrortámadására válaszul támadást indított a palesztin iszlamista terrorszervezet ellen. 

A pusztítás nyomait nézik palesztinok egy izraeli rajtaütés után a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín városában lévő menekülttáborban
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

Az ügynökség vezetője hétfőn azt közölte, hogy az ügynökség lassan kimeríti az egyik, az izraeli határon lévő, stratégiai tartalékokat tartalmazó üzemanyag-tározóját.

Ez november 14-től súlyos hatással lesz a mentők és a nagyobb kórházak működésére

– hívta fel a figyelmet Lazzarini, hozzátéve, hogy az üzemanyaghiány miatt a dél-gázai táborokban megszűnhet a hulladékszállítás, a sűrűn lakott tengerparti sávban pedig leállhatnak a sótalanító üzemek, amelyek naponta legalább 290 ezer embernek biztosítanak ivóvizet.

LAZZARINI, Philippe
Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) főigazgatója
Fotó: Ludovic Marin / Forrás: MTI/EPA/AFP / POOL

Lazzarini elmondta: az UNRWA korábban azt kérte az izraeli hadseregtől, hogy töltse fel az ügynökség kimerülőben lévő üzemanyag-tározóját, mivel azonban a felkérés válasz nélkül maradt, „ez a tározó most üres” – tette hozzá.

Az izraeli hadsereg eddig megtagadta a Gázába irányuló üzemanyag-bevitelt, mondván a Hamász katonai célokra használhatja fel.

A helyzet tehát már most is nagyon súlyos, és hamarosan ettől is rosszabbá válhat

– jegyezte meg Lazzarini.

A jordániai király elutasít Gáza részleges megszállására vonatkozó minden izraeli tervet

II. Abdalláh jordániai király elutasít minden olyan izraeli tervet, amely a Gázai övezet részleges megszállására, vagy ottani biztonsági zónák létrehozására vonatkozik – közölte hétfőn a hásemita királyság sajtója.

A tájékoztatás szerint II. Abdalláh vezető politikusoknak a királyi palotában arról beszélt, hogy az izraeli-palesztin konfliktusnak „nem lehet sem katonai, sem biztonsági megoldása”.

Hangsúlyozta, a háború dúlta Gázai övezetet nem szabad, hogy Izrael elválassza a többi palesztin területtől.

II. Abdalláh kiemelte, hogy „a válság gyökerei arra nyúlnak vissza, hogy Izrael megszállta a palesztin területeket és megtagadja a palesztinok törvényes jogait”.

 A megoldásnak is innen kell erednie, minden más út kudarcra van ítélve, valamint az erőszak és pusztítás körforgását hozza magával

– mondta a jordániai uralkodó.

Beszélt arról is, hogy már régóta figyelmeztetett az izraeli telepesek palesztin civilek elleni támadásainak következményeire a Jordániával határos Ciszjordániában. Hozzátette, hogy a helyzet „kiszélesítheti a konfliktust, szakadékba taszítva a régiót”.

Jordániában nagyszámban élnek palesztin menekültek, illetve leszármazottaik. Az ország attól tart, hogy Izrael tömegesen telepíthet ki palesztinokat a megszállt ciszjordániai területekről, ahol fokozódtak a helyi zsidó telepesek támadásai a palesztin civil lakossággal szemben a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász Izrael déli része ellen végrehajtott október 7-i támadása óta.

II. Abdalláh november elején közölte, hogy a tartós békéhez vezető egyetlen utat a független palesztin állam létrehozásáról folyó tárgyalások újraélesztése jelenti. Az erről szóló – amerikai közvetítéssel zajlott – tárgyalások azonban csaknem egy évtizede megrekedtek.

Hazaszállították a Gázai övezetből kimenekített lengyelek első csoportját

Varsóba szállította hétfőn a lengyel hadsereg két repülőgépe Egyiptomból a lengyel állampolgárok első, 18 fős csoportját, amelyet előző nap a Gázai övezetből kimenekítettek. Jacek Goryszewski, a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnokságának szóvivője a varsói katonai repülőtéren tartott sajtóértekezletén megerősítette: a hazaszállítottak között gyermekek is vannak.

Újságírói kérdésre Goryszewski elmondta: 

a hadsereg kész további hazaszállítási feladatok teljesítésére, minden további lépés viszont a lengyel külügyminisztérium és a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) döntésén múlik.

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken közzétett utasításának értelmében a november 10. és 19. közötti időszakra egy 150 fős lengyel katonai kontingenst irányítottak át Egyiptomba. A misszió keretében a Gázai övezetből kimenekített lengyel állampolgárokat szállítják haza katonai gépekkel.

Jaciek Siewiera, a BBN főnöke szombaton megerősítette: a fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta több mint 25 lengyel rekedt a Gázai övezetben, és egyiküket – az Izraelben élő lengyel állampolgárságú történészt, a 75 éves Alexander Danzigot – a Hamász palesztin szélsőséges szervezet túszul ejtette.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter hétfőn újságíróknak elmondta: a többi lengyel állampolgár kimenekítése érdekében a lengyel diplomácia kapcsolatban marad Izraellel, Egyiptommal és a Palesztin Nemzeti Hatósággal.

Zsákszámra önti a piacra a kötvényeket Izrael, hogy finanszírozni tudja a háborút

Részben a nemzetközi, részben a helyi piacokokról vont be forrást Izrael, a jegybank és a hitelminősítők aggódnak.

Izrael 30 milliárd sékel (több mint 2400 milliárd forint) értékben bocsátott ki kötvényt a Hamász elleni háborúja kirobbanásának kezdete óta

– írja a Világgazdaság.

Izraeli katonák tüzérségi lövedékkel lövik a Gázai övezetet a déli határszakaszról 2023. november 6-án
Fotó: Neil Hall / Forrás:  MTI/EPA

Ennek több mint a fele, 16 milliárd sékel dollárban, a nemzetközi piacokon kibocsátott adósság volt a tájékoztatás szerint, míg hétfőn a helyi piacon megtartott heti aukción további 3,7 milliárd sékel kötvényt adtak el.
Ez a finanszírozási képesség lehetővé teszi, hogy Izrael minden kötelezettségét teljesen és optimálisan teljesítse a tárca főkönyvelő részlege szerint. 
A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Izraelben betiltották a libanoni al-Majadín tévécsatorna honlapját

A biztonságpolitikai kabinet felhatalmazásával Slomó Karai hírközlési miniszter hétfőn elérhetetlenné tette Izraelben a libanoni síita Hezbollahhoz kötődő al-Majadín tévécsatorna honlapját – jelentette a helyi média hétfőn.

A honlap betiltása mellett Karai a hadsereg illetékeseitől a csatorna ciszjordániai irodáinak a bezárását is kérte.

A biztonságpolitikai kabinet szerint az al-Majadín veszélyt jelent az állam biztonságára és a terrorszervezeteket szolgálja.

„Izrael Állam nem engedi be az al-Majadín veszélyes propagandáját” – közölte Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.

A csatorna gyakorlatilag a Hezbollah terrorszervezet és vezetőjének szócsövévé vált, mely a háború alatt Izrael biztonsági érdekeit igyekszik sérteni és az ellenség céljait szolgálja

– tette hozzá Galant.

„Ez a csatorna újságírói munkája iránti tisztelet jele” – reagált az Al-Majadín weboldala az izraeli döntésre.

Az Al-Majadín 2012-ben kezdte meg a sugárzást. Kapcsolatban áll a Hezbollahhal és Iránnal, készítettek exkluzív interjúkat magas rangú iráni tisztviselőkkel, valamint Hasszan Naszrallahhal, a Hezbollah főtitkárával. A csatornának Izraelben, Ciszjordániában és a Gáza övezetben is vannak tudósítói.Múlt hónapban az izraeli kormány rendkívüli szabályozást hagyott jóvá, amely lehetővé teszi, hogy lezárják azon kommunikációs csatornákat, amelyeket a biztonsági szervek az állam biztonságát sértőnek ítélnek.

Palesztin miniszterelnök: nem építenek ideiglenes táborokat a Gázából evakuáltaknak

Mohamed Stajje, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke a hétfői rámalláhi kormányülés elején kijelentette, hogy a palesztin vezetés nem kíván ideiglenes táborokat létrehozni a Gázai övezetből távozni kényszerülőknek.

Azt akarjuk, hogy visszatérjenek az otthonukba, ahonnan elköltöztek. A tapasztalat azt tanította nekünk, hogy Palesztina történelmében nincs átmeneti, az ideiglenes állandóvá válik

– indokolta véleményét a palesztin kormányfő a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet tudósítása szerint.

Stajje sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „egyes országok továbbra is Izrael önvédelemhez való jogát követelik”, és felszólította az ENSZ-t és az Európai Uniót, hogy lépjenek fel a palesztin lakosságú övezet segélyezéséért.

Különösen a Gázai övezet északi részének támogatását sürgette, és felvetette segélyek levegőből földre eresztését az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusa miatt a térségben rekedt civil lakosság számára - mint mondta, ezt már a világ más részein is megtették. Emellett újabb humanitárius segélyfolyosók megnyitását szorgalmazta, hogy ne csak az egyiptomi Rafahnál legyen egyetlen átkelőhely az övezet felé.

Az ENSZ egyperces gyászszünettel emlékezett meg a gázai fegyveres konfliktus miatt meghalt munkatársairól

Egyperces gyászszünettel emlékeztek meg az ENSZ dolgozói hétfőn világszerte a gázai fegyveres konfliktus miatt eddig meghalt, több mint száz munkatársukról – jelentette be a világszervezet genfi központjának szóvivője.

Rolando Gómez hozzátette, hogy az ENSZ főtitkára, António Guterres kérésének megfelelően – helyi idő szerint délelőtt fél 10-kor – a világ minden olyan országában megtartották a megemlékezést, ahol működik ENSZ-képviselet. A megemlékezésekkel egy időben a szervezet New York-i és genfi központjának épületeinél egyaránt félárbócra eresztették az ENSZ kék-fehér lobogóit, a genfi székházhoz vezető út két oldalán pedig nem húzták fel a 193 tagállam nemzeti zászlóit

A gázai fegyveres konfliktus következtében meghalt munkatársai emlékére félárbócra eresztett ENSZ-zászló a világszervezet genfi székháza előtt 2023. november 13-án
Fotó: Salvatore Di Nolfi / Forrás: MTI/EPA

A megemlékezést a múlt héten jelentette be António Guterres, miután kiderült, hogy az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) gázai székhelyét ért bombatalálat következtében a helyszínen dolgozó munkatársaik közül sokan meghaltak vagy megsebesültek. 

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) vasárnapi közlése szerint a fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta több mint 100 munkatársuk vesztette életét a gázai övezetben.

Soros az egyik fő támogatója az Izrael-ellenes palesztin szervezeteknek

„Az iszlámellenesség az emberi értékvesztés tünete. Olyan értékeké, mint a megkülönböztetésmentesség, a tolerancia, a gondolatszabadság, az igazságosság, a szolidaritás és az egyenlőség” – hirdeti Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatának honlapja, erről ír a Tűzfalcsoport.

SOROS, György
Soros György
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

Ugyanitt azt állítják, hogy a kormányzati politikák nem tudták biztosítani az egyenlő jogokat mindenkinek, így a muszlim kisebbségek jelentős része munkanélküliséggel, szegénységgel, valamint korlátozott polgári és politikai részvétellel kénytelen szembenézni.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Josep Borrell: a harcokat azonnal szüneteltetni kell

A harcok azonnali szüneteltetése és humanitárius folyosók biztosítása elengedhetetlen a Gázai övezetben, hogy az életmentő eszközök, valamint a víz és az élelmiszer eljusson a rászoruló lakossághoz - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn. Josep Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy az izraeli-palesztin helyzet mellett továbbra is figyelemmel kell kísérni az ukrajnai háborút.

BORRELL FONTELLES, Josep
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselõje felszólal az izraeli-palesztin konfliktusról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén 2023. október 18-án
Fotó: Julien Warnand / Forrás: MTI/EPA

Az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozását megelőzően újságíróknak nyilatkozva Josep Borrell közölte: az izraeli-palesztin fegyveres konfliktussal kapcsolatban a hangsúly azon van, hogy azonnal, illetve azon, hogy nem csupán egy, hanem számos alkalommal kell szüneteltetni a harcokat, hogy a polgári lakosság elhagyhassa az érintett övezetet.

Az EU elítéli, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet pajzsként használja a civileket, ugyanakkor felszólítja Izraelt, hogy tanúsítson maximális önmérsékletet a polgári lakosság védelmének biztosítására

– húzta alá.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos a külügyminiszteri tanácskozásra érkezve a gázai harcok szüneteltetésére és a szükséges eszközök, valamint üzemanyag szállítására szólított fel, hogy – mint kiemelte – a kórházak továbbra is működni tudjanak a területen.

Sürgősen ki kell tűzni, majd tiszteletben kell tartani a humanitárius tűzszüneteket

– fogalmazott Lenarcic, majd hozzátette: az üzemanyagnak be kell jutnia a Gázai övezetben, a kórházaknak több mint fele ugyanis leállt, elsősorban az üzemanyag hiánya miatt. Égető szükség van üzemanyagra - mondta.

Annalena Baerbock német külügyminiszter érkezésekor kijelentette: 

megérti a humanitárius tűzszünet fontosságát, ugyanakkor ezzel összefüggésben kételyeinek adott hangot Izrael biztonságának, valamint a Hamász által túszul ejtettek életének szavatolása tekintetében.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter érkezésekor azt hangsúlyozta: megoldást kell találni az izraeli-palesztin konfliktus lezárásra, de a megoldásnak nem lehet része a Hamász.

A Hamász nem azonos a palesztin néppel

– húzta alá.

Kijelentette továbbá: a kórházak nem részei a harcmezőnek. A létfontosságú eszközök nélkül a kórházban ápoltak meghalnak – figyelmeztetett a luxemburgi külügyi tárcavezető.

José Manuel Albares Bueno, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Spanyoloroszág külügyminisztere arról beszélt, hogy az uniós tagországok részéről politikai horizont biztosítására van szükség a palesztinok számára, ez pedig egyedül a kétállami megoldás, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozása lehet. Egy földrajzilag egységes palesztin állam létrehozására van szükség Izrael teljes körű biztonságának szavatolása mellett– húzta alá a spanyol külügyi tárcavezető.

Az izraeli hadsereg folytatja a Hamász katonai infrastruktúrájának felszámolását a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg folytatja a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai infrastruktúrájának felszámolását a két fél között október 7-e óta tartó fegyveres konfliktusban, a katonák az övezet északi részén egyre nagyobb területet ellenőrzésük alá vonva átkutatnak minden épületet - közölte hétfőn a hadsereg szóvivője.

A katonák fegyvereket, robbanószereket, haditerveket találtak iskola- és egyetemi épületekben, mecsetekben és az iszlamisták otthonában – tette hozzá Daniel Hagari.

Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépületek romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lévő menekülttáborban 2023. november 12-én
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

Izrael szerint a Hamász legalább részben civil épületekben építette ki a katonai infrastruktúráját, mint például az al-Kudsz Egyetemen vagy a legjelentősebb gázai mecsetben, az Abu-Bakrban, ahol a katonák már jelentős mennyiségű robbanószert találtak.

Egy izraeli tartalékos osztag rajtaütött az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet egyik magas rangú tagjának otthonán, amelyben még a gyerekszobában is fegyvert találtak. 

Egy másik műveletben, Bét-Hanún környékén, egy alagútban szintén fegyverekre és hírszerzési anyagokra bukkantak.

Az övezet északi részén összecsapásban meghalt egy izraeli kommandós tiszt és az egyik beosztottja, egy további katona pedig súlyosan megsebesült.

A palesztin övezet északi részén található Kamal Advan kórház igazgatója vasárnap este beszámolt arról, hogy üzemanyaghiány miatt teljesen leállt az intézmény működése. Elmondta, hogy a betegeken kívül mintegy ötezer menekült lakos húzza meg magát az épületben.

Két koraszülött is meghalt a Sífa Kórházban (videó)

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) gázai részlege közölte, hogy az utóbbi két napban tizenkét beteg, köztük két koraszülött halt meg a szintén északi Sífa Kórházban az orvosi felszerelések és gyógyszerek hiánya miatt, és három ápolónő is életét vesztette a kórház közelében folyó harcokban. A kórházban szombati adatok szerint 39 koraszülött csecsemőt próbálnak meg ellátni, az ápolók kézzel végeznek rajtuk mellkasi masszázst, hogy életben tartsák őket. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi humanitárius szervezet egyik orvosa azt közölte, hogy az intenzív osztályon 17 beteg van. A Hamász szerint az övezet északi részében már egyetlen kórház sem működik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a már egy hete nem működő Sifa Kórház mintegy 2300 embernek szolgál menedékül. A Hamász azt állítja, hogy a kórházban ellátott koraszülöttek egy része üzemanyaghiány és ennek következtében áramszünet miatt halt meg. A szervezet tagadja azt az izraeli vádat - amelyet pedig Izrael egy videofelvétellel is alátámaszt -, hogy fegyveresei megakadályozták az izraeli hadsereget a kórház számára történő üzemanyag-szállításban, mondván, hogy az átadni akart háromszáz liter édeskevés, nagyon gyorsan elfogy.

Arab nyelvű Mein Kampfot olvasgatott a Hamász terroristája

Az izraeli katonák Gáza északi részén egy likvidált terroristánál megtaláltak Hitler Mein Kampf című művének egy arab nyelvű példányát – közölte a BBC-nek adott interjúban Jichák Herzog izraeli elnök vasárnap. A könyv margóján a tulajdonos saját, kézzel írt jegyzetei olvashatók.

Az államfő szerint a Hamász terroristáit ugyanaz a zsidógyűlölet motiválja, mint annak idején a nácikat. 

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Óvodában találtak bombákat az izraeli katonák (videó)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) folyamatosan a világ elég tárja azokat a videófelvételeket, amelyek mindezt alátámasztják. Legutóbb egy óvoda épületében találtak fegyvereket és robbanóeszközöket a Gázai övezet északi részén – adta hírül a Magyar Nemzet.

Izrael már korábban is azzal vádolta a Hamászt, hogy szándékosan iskolák, kórházak, lakóházak közelében vagy több esetben a házakban rendezik be a rögtönzött fegyvergyáraikat és -raktáraikat. 

A Hamász terrorista szervezet emberei civileket vernek (videó)

Felkerült az internetre a Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató jóvoltából egy videó, amelyet egy gázai lakos küldött a szerkesztőségnek, és amelyen az látszik, hogy a Hamász palesztin terrorista szervezet tisztviselői civileket vernek, és megakadályozzák őket abban, hogy hozzáférjenek a teherautónyi élelmiszerhez, amelyet a civil lakosságnak küldtek segélyként – írja a Magyar Nemzet.

Az információk szerint a felvétel elkészülte után a Hamász emberei elvitték az egész élelmet a terrorcsoportnak. A felvételt egy beszélgetős tévéműsorban is bemutatták. A felvételt egy beszélgetős tévéműsorban is bemutatták, ahol feltették a kérdést:

Hogyha ezt teszik az élelmiszerrel, akkor mi történik, ha üzemanyag érkezik?

Greta Thunberg egy klímatüntetésen állt ki a palasztinokért, nem mindenkinek tetszett a felszólalása (videó)

Greta Thunberg egy amszterdami klímatüntetésen 85 ezer ember előtt szólalt fel. A beszéd egy adott pontján szolidaritását fejezte ki a palesztinokkal, amire a tömegből többen dühösen reagáltak – számol be a Mandiner a Spiegelre hivatkozva.

A palesztin zászló színeiben pompázó sálat viselő svéd klímaaktivista azt mondta, „meg kell hallgatni azoknak a hangját, akiket elnyomnak, és akik a békéért és az igazságosságért harcolnak".

Ezt követően átadta a mikrofont egy palesztin nőnek, aki azt mondta „izrael népirtást követ el a hazámban” – és hozzátette, az izraeliek szándékosan támadnak kórházakat és civileket.

Sok résztvevő felháborodottan reagált a kijelentésekre. Egy férfi a kamerák előtt felugrott a színpadra, és a mikrofonba kiabálta:

Én egy klímatüntetésre jöttem, nem pedig politikai nézeteket hallgatni.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában