Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.01. 11:22

Magyar-izraeli édesapát ölt meg a Hamász

Az izraeli–palesztin háború 87. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFLP), azaz palesztin politikai és félkatonai szervezet katonái az alagutaknál őrködnek az izraeli támadások ellen Gázában, 2023. május 19-én

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Abed Rahim Khatib

Több ezren tüntettek a palesztinok mellett Isztambulban

Több ezren vonultak utcára hétfőn Isztambulban, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinokkal.

A résztvevők török és palesztin zászlókat lengetve vonultak át az Isztambul központjában lévő Galata-hídon, többen közülük a Hamász palesztin terrorszervezet zöld fejpántját viselték. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) több politikusa is részt vett a demonstráción az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint. Recep Tayyip Erdogan török elnök fia, Bilal Erdogan beszédében a palesztinok elleni "népirtással" vádolta Izraelt a Gázai övezet támadása miatt.

Magyar-izraeli édesapát gyilkolt meg a Hamász

A Beeri kibuc bejelentette, hogy az október 7-e óta eltűntként nyilvántartott Ilan Weiszt, a magyar állampolgárságú háromgyermekes édesapát még aznap megölték a települést elözönlő terroristák – írja a Hetek a Times of Israel nyomán.

Weiszt október 7-én a kibuc vészhelyzeti egységének tagjaként riasztották a terrortámadás során, azóta nem látták és lehetséges túszként tartották nyilván. A település vezetése azonban most bejelentette, hogy a férfit még aznap megölték a terroristák. Feleségét, Shirit és legfiatalabb lányát, Nogát elrabolták aznap a Hamász fegyveresei. Ők a túszalku során, 50 napnyi rabság után szabadulhattak ki Gázából - írja a Mandiner.

Izraeli jogvédők: Ciszjordániában 2023 volt a legerőszakosabb év

Ciszjordániában 2023 volt a "legerőszakosabb év" a telepesek erőszakos támadásai miatt - közölte a Jes Din (Van Törvény) nevű emberi jogi csoport Izraelben hétfőn.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 2023-ban több mint ötszázhúsz palesztint öltek meg Ciszjordániában, s ezzel ez volt a "legerőszakosabb" év. Izraeli telepesek számos támadást követettek el palesztinok ellen, s a jelentés szerint az erőszak növekedett az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadása után. 

A telepesek 2023-ban több tucat házat gyújtottak fel az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában. "Legkevesebb tíz palesztint öltek meg a telepesek, és több tucat házat és járművet gyújtottak fel" - közölte a Jes Din.   

"2023 volt a legerőszakosabb év a ciszjordániai telepesek palesztinok elleni támadásai alapján, mind az incidensek számát, mind súlyosságukat tekintve" - hangsúlyozták.   

Ciszjordániát az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Izrael. Azóta izraeli katonai ellenőrzés alatt áll, s a feszültség a gázai háború következtében fokozódott.   

Mintegy 490 ezer telepes él Ciszjordániában a körülbelül 3 millió palesztin között, a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősülő településeken, ugyanis a nemzetközi jog tiltja civilek betelepítését háborúban elfoglalt, megszállt területekre. A Jes Din 2006-ban kezdte nyomon követni a telepesek palesztinok elleni erőszakos tetteit.   

"Október 7. után különösen erőszakos volt az első két hónap, amikor a Jes Din 242, telepesek által elkövetett erőszakos incidenst dokumentált" - közölték a Hamász Izrael elleni terrortámadásának időpontjára utalva. "Ezekben az incidensekben izraeliek százai palesztin falvakra támadtak, ahol több tucat házat és járművet gyújtottak fel" - emelték ki.   

A rámalláhi székhelyű, a Palesztin Nemzeti Hatóság felügyelete alá tartozó palesztin egészségügyi minisztérium szerint a gázai háború kezdete óta legkevesebb 317 palesztint öltek meg az izraeli biztonsági erők és a telepesek Ciszjordániában.   

A Jes Din cáfolta a katonaság és a rendőrség azon állításait, amelyek szerint az elmúlt hónapokban csökkent volna a telepes erőszak, mondván, hogy ezek a számok csak az izraeli hatóságokhoz benyújtott panaszok számának csökkenését jelzik.    

Múlt hónapban az Egyesült Államok bejelentette, hogy megtagadja a vízumot a palesztinokat megtámadó szélsőséges izraeli telepesektől, hogy ezzel fokozza a nyomást a ciszjordániai erőszakhullám megfékezésére.

Rakétaesővel indult 2024 Izraelben

Az iszlamista szervezetek a Gázai övezetből éjfélkor rakétákat indítottak Izraelre, az izraeliek nagy része az óvóhelyeken töltötte szilveszter első perceit.

Éjfélkor huszonhét rakétát lőttek Tel-Avivra és a körülötte lévő városokra, valamint az ország középső vidékére, melyek nagy részét megsemmisítette a vaskupola légvédelmi rendszer. Az izraeli hadsereg becslése szerint a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetnek még mindig sok rakétája van, és képes azok útnak indítására.   

Palesztin beszámolók szerint Izrael légicsapásokat hajtott végre éjszaka a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz városában, amelyben többen meghaltak és tucatnyian megsebesültek.   

Tüzérségi tüzet vetettek be az Abu Davud mecset környékén a Nuszeirat menekülttáborban a Gázai övezet közepén, Dzsabalijában északon, valamint Gáza város keleti részén. Emellett heves robbanásokról érkeztek jelentések az övezet középső vidékéről.   

A gázai szárazföldi hadművelet október végi kezdete óta harminc izraeli katona vesztette életét katonai balesetben. 2023-ban az övezetben folytatott harcokban százhetvenegy katona esett el, ez tizennyolc százalékukat jelenti - közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője hétfőn.   

Az IDF bejelentette, hogy megkezdte tartalékos erőinek csökkentését a Gázai övezetben a 2024-es harcokra készülve. Teljes egységek kezdték elhagyni az övezetet, és hamarosan folytatják a sorkatonai szolgálatosok számára az október 7-e előtt megkezdett kiképzéseket.    

Éjszaka két drónt indítottak Szíria felől Izrael felé, melyeket az izraeli légierő vadászgépei lelőttek. Irán-barát milíciák magukra vállalták a támadást, amely szerintük a Golán-fennsíkon egy "katonai célpont" ellen irányult.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában