Elhárult a veszély

2024.03.30. 12:00

Vége a hollandiai túszdrámának (videó) – frissült

A túszdráma a kelet-hollandiai Ede városában nem sokkal 12 óra után fejeződött be, amikor a túszejtő férfi feltartott kézzel elhagyta a helyiséget.

MW

Rendőrök kísérik a kelet-hollandiai Ede városában elkövetett túszejtés gyanúsítottját (k) 2024. március 30-án. A holland rendőrség tájékoztatása szerint nem volt jele terrorista indítéknak, a négy túsz sérülések nélkül kiszabadult

Forrás: MTI/EPA/ANP

Fotó: Remko De Waal

Békésen ért véget a hollandiai túszejtés, amelyben egy férfi egy éjszakai lokál személyzetét ejtette foglyul szombaton kora reggel.

A túszdráma a kelet-hollandiai Ede városában nem sokkal 12 óra után fejeződött be, amikor a túszejtő férfi feltartott kézzel elhagyta a helyiséget

A sajtóban bemutatott fényképeken látható, amint a bekötött szemű férfit felfegyverzett rendőrök egy rendőrautóba ültetik. „A túszdrámának vége” – közölték a hatóságok.

A férfi nem sokkal azután hagyta el a Petticoat éjszakai lokált, hogy elengedte negyedik túszát is. Három másik túszt – két nőt és egy férfit, a bár dolgozóit – körülbelül egy órával korábban engedte szabadon a túszejtő.

A de Telegraaf hírportál szerint a túszok kiszabadításához egy erre szakosodott túsztárgyalót vont be a rendőrség.

René Verhulst, Ede polgármestere megdöbbenését fejezte ki az incidens miatt: „a túszul ejtett emberek szörnyű helyzetben voltak, együttérzek velük és mellettük állok, számíthatnak a támogatásomra” – jelentette ki.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy 

az incidensről a médiában megjelent videókat ne osszák meg a közösségi felületeken, arra hivatkozva, hogy „a kiszabadult túszoknak joguk van arra, hogy békén hagyják magánéletüket, és a rendőrség is szeretné megfelelően végezni a munkáját.”

Elmondta azt is, hogy a város tanácsa ideiglenes menedéket nyújtott az incidens miatt a környékről evakuált embereknek. A hatóságok 150 lakásból kérték fel távozásra a lakókat.

Rendőrök őrizetbe veszik a kelet-hollandiai Ede városában elkövetett túszejtés gyanúsítottját (k) 2024. március 30-án. A holland rendőrség tájékoztatása szerint nem volt jele terrorista indítéknak, a négy túsz sérülések nélkül kiszabadult
Fotó: Remko De Waal / Forrás: MTI/EPA/ANP

A rendőrségi akció kezdetén a NOS műsorszolgáltató riportere egy távirányítású robotot, valamint tűzszerészeket és védőfelszerelésben lévő rendőröket látott a helyszínen.

A de Telegraaf című országos napilap több névtelen forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy egy fegyverekkel és robbanószerekkel felszerelkezett férfi ejtett túszul embereket a bárban.

Az NS vasúttársaság honlapján közzétett tájékoztatás szerint az incidens miatt az Ede városba tartó és onnan induló járatokat felfüggesztették.

A területileg illetékes ügyészség vezetője később sajtótájékoztatón elmondta, hogy a túszejtő hátizsákjában nem volt robbanószer, amelynek gyanúja miatt kiürítettek 150 környékbeli lakást. A férfi késekkel tartotta rettegésben túszait.

Korábban írtuk:

Több embert is túszul ejtettek a kelet-hollandiai Ede városában szombat kora reggel, a jelek szerint terrorista indíték nélkül – közölte a holland rendőrség a közösségi médiában publikált közleményében.

Több különleges rendőri egységet vezényeltek a helyszínre, a város központjában lévő épülethez. Az eset környezetében 150 lakást evakuáltak egy „önmagára vagy másokra veszélyt jelentő személy” miatt, kordont állítottak fel és arra szólították fel a lakosságot, hogy maradjanak távol a környéktől.

Több különleges rendőri egységet vezényeltek a helyszínre 
Forrás: AFP

Simon Klok rendőrségi szóvivő az AP hírügynökségnek annyit mondott el, hogy 

embereket ejtettek túszul Ede városában, közülük három időközben kiszabadult, de nem közölt további részleteket az incidensről.

Az X platformon közzétett rendőrségi közlemény szerint 

jelenleg nincs jele terrorista indítéknak.

A de Telegraaf című országos napilap több névtelen forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy

 a helyi Petticoat nevű éjszakai klubban ejtett fogságba embereket egy fegyverekkel és robbanószerekkel felszerelkezett férfi.

A NOS műsorszolgáltató riportere egy távirányítású robotot, valamint tűzszerészeket és védőfelszerelésben lévő rendőröket látott a helyszínen.

Az Amszterdamtól 85 kilométerre délkeletre fekvő Ede városban készült felvételeken rendőrök és tűzoltók voltak láthatóak az utcákon, a lezárt területen.

Az NS vasúttársaság honlapján közzétett tájékoztatás szerint az Ede városba tartó és onnan induló járatokat felfüggesztették.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában