Postabontás

2011.03.03. 18:20

Illene új nevet adni a DOZSO-nak

Ma már csak nagyon kevesen emlékeznek arra, hogy mit is takar a rejtélyes, anakronisztikus rövidítés.

Ivasivka Mátyás karnagy, Pécs

Örömmel olvastam a beszámolót a Bóbita Bábszínház Zsolnay-negyedbeli újraindulásáról. Jómagam több ízben kísérőzenéket állítottam össze a kitűnő társulat részére, így alapításától kezdve megkülönböztetett érdeklődéssel kísérem országhatárainkon is túlmutató sikeres, áldásos tevékenységüket. Most azonban keserű szájízzel olvasom a szóban forgó írásban a DOZSO megjelölést. Meggyőződésem, hogy ma már az olvasók kilencven százalékának fogalma sincsen arról, hogy mit is takar ez a rejtélyes, anakronisztikus rövidítés.

A mi korosztályunk még jól emlékezik arra, amikor a pártdiktatúra idején összevonták a Doktor Sándor és a Zsolnay Vilmos Művelődési Házat. Ám nem csupán a két intézményt, hanem a két nevet is „összevonták”. Ebből lett a szörnyszülött DO-ZSO elnevezés. A ZSO-ra büszkék lehetünk, hiszen ez világhírű Zsolnay Vilmosunkat aposztrofálja. De nem így a DO-ra!

Dr. Doktor Sándor szülész, nőgyógyász orvos (1864–1945), húsz éven keresztül a pécsi Bábaképezde igazgatója, baloldali, előbb szociáldemokrata, majd kommunista kötődésű személyiség volt. Figyelembe véve tagadhatatlan szakorvosi érdemeit, szociális tevékenységét, talán még ezzel sem lenne probléma. Ám az 1918–21 közötti szerb megszállás idején a fővárosból Pécsre menekült Linder Bélával, a Károlyi-kormány hírhedt hadügyminiszterével (őt a megszálló szerb hatóságok városunk polgármesteri székébe emelték) egymást túllicitálva követelték, hogy Pécset, Baját és az egész régiót végleg Szerbiához csatolják. A magyar nemzeti csapatok bevonulásakor mindketten Szerbiába menekültek.

A Kádár-rezsim utcát nevezett el Doktor Sándorról (ma Hungária utca), szobra még néhány hónappal ezelőtt is a Várkonyi Nándor könyvtárnál állott.

Alig hiszem, hogy Doktor Sándor neve, személye ezek ismeretében méltó arra, hogy – pláne Zsolnay nevével társítva – továbbra is városunk egyik legkiemelkedőbb kulturális intézményét fémjelezze.

Ezek is érdekelhetik