Postabontás

2018.07.10. 10:00

Medvénk még nincs, de itt vannak a vaddisznók

Olvasónk szerint sürgősen csökkenteni kell az elszaporodott vadállomány létszámát.

bama.hu

Az erdő biztonságát elhagyva gyakran merészkednek a lakott területek közelébe a vaddisznók, ahol élelmet keresve a kertekbe is betérnek

Új alapokra helyezik a vadkárfelmérést, olvasom a Dunántúli Naplóban a hírt. Cél, hogy reálisabb legyen a kárbecslés és ezáltal kevesebb legyen a peres ügy. Mindezt annak eredményeképpen teszik, mert túlságosan elszaporodtak a vadak és ezáltal sok a vadkár.

Az én véleményem az, hogy emellett elsősorban a túlszaporodott vadállomány létszámát kellene csökkenteni. Mégpedig sürgősen!

Minél több a vad, annál több a szaporulat. Könnyen bekövetkezhet az, ami az USA egyes területein, hogy kezelhetetlen mértékben elszaporodtak a vaddisznók, mindent tönkretesznek.

1992-ben léptem be egy Pécs környéki vadásztársaságba. Akkor az 54 tag évente 9-10 disznót ejtettel. Ekkora volt az állomány. 2007-ben léptem ki, akkor ez a szám 130-140 egyed volt. Ebből következtetni lehet arra, hogy mi van ma és mi várható.

Ma már nem elég, hogy a vadászok kedvtelésből vadászgatnak, ma már tervszerűen, szakszerűen kötelességként kell (kellene) ezt tenni.

Egy volt vadász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában