postabontás

2018.10.05. 18:30

Szállodaszobából garzon lehetne – javasolja olvasónk

Biztos vagyok benne, hogy ezek az özvegyek szívesen költöznének ilyen garzonlakásokba – szögezi le levélírónk.

dn

A Postabontás rovatban többen is szóvá tették, hogy a Pécs város vezetése számára az egyik legfontosabb feladat lenne – a lakásmobilitás érdekében –, hogy az üresen álló, főleg belvárosi középületekből garzonlakásokat hozzon létre.

Mohács ebben már lépett: saját költségvetéséből igyekszik ilyen lakásokat létrehozni az önkormányzat az idősek, egyedülállók részére. Pécsett ennek különösen lenne létjogosultsága – többen vannak egyedül élő, főleg bányász özvegyek, akiknek férjei a túlhajszolt munkatempó és munkahelyi ártalmak miatt még a nyugdíjkorhatár elérése előtt hunytak el. Ők sok esetben egyedül laknak két-háromszobás lakásokban, családi házakban. Biztos vagyok benne, hogy ezek az özvegyek szívesen költöznének ilyen garzonlakásokba – az öröklési jog fenntartása mellett –, ahol biztosított számukra az egyedüllét, viszont rendelkeznek mindazokkal az értékekkel, ami jellemző ezekre az egyszobás, fürdőszobás, főzőfülkés lakásokra. Ahol rendelkezésre áll a közösségi élet számára társalgó, vendégfogadásra alkalmas helyiség, étkezési lehetőség, orvosi ellátás, ahol a betegeket helyben ápolják, van a közelben orvosi rendelő, esetleg pihenő park, stb.

Hasonló módon diákszállókat is létre lehetne hozni még több egyetemi hallgató idecsalogatására az üresen álló, nem a város tulajdonában lévő szállodákból – mint például a Nádor, a Pátria, de esetleg a volt tüdőszanatórium is szóba jöhet. Ezeket hitelből meg lehetne vásárolni, majd átalakítani – a törlesztésre utána a bevételek nyújtanák a fedezetet. Frantó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!