Olvasói levél

2019.02.24. 09:30

A trágár beszéd a fiatalokat is zavarhatja

Hétvégén távolsági autóbuszon utaztam. A másik sorban mellettem lévő két ülésen két huszonéves fiatalember utazott, szép csendben olvasgattak – kezdte levelét olvasónk.

DN

Forrás: pixabay.com

Az előttük ülő idősebb, már jócskán ősz férfi egyszer csak felemelkedett és hátraszólt a mögötte ülő fiúnak, idézem: „Ne rugdosd már légy szíves azt a kib…ott ülést!” Mire a fiú: „Ehhez miért kellett a (nem idézem) jelző? – Mert rugdosod az ülést, mit mondjak?!”

Erre már a másik fiú is bekapcsolódott, higgadtan, kulturáltan, együtt okították a férfit: „Akkor mondja azt, hogy légy szíves, ne rugdosd, jelző nélkül.” A férfi, úgy tűnt, nem igen akarja ezt megérteni, de némi ellenállást követően visszaült a helyére. Én pedig legszívesebben keblemre öleltem volna a fiúkat, megveregetve a vállukat, hogy hajrá, nem veszett még ki teljesen a jó modor a fiatalokból, másrészt, amiért nem hagyták annyiban és hangot adtak nemtetszésüknek a náluk jóval idősebb felnőttel szemben. Jó szívvel gondolok továbbá a szüleikre is, valószínű, onnan is hoztak valamit ebből a viselkedési kultúrából.

Hála az égnek, a trágár beszéd nem minden fiatal számára menő jelenség!

N. E.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!