postabontás

2020.02.11. 18:35

Kromek Sándor emlékét színesíti olvasónk hozzászólása

Minden kolléga, diák és szülő, aki tisztelte a tanár urat, elégedetten nyugtázhatta a Ciszteri Rend Nagy Lajos Gimnáziumának gesztusát, miszerint a kémiai labort az avatás napjától, azaz január 22-től Kromek Sándor kémiai labornak nevezik – kezdi levélírónk.

A városban még sokan emlékezünk rá, hogy 1963-tól a PVSK stabil NB I-es kosaras – szerény személyem sporttársa – volt. A legnehezebb időszak akkor kezdődött, amikor az NB I-es keret éljátékosaiból négyen puccsszerűen mentek át egy másik városi csapatba, és a legkiválóbb játékosunk – mondhatni titánunk – Banna Valér kikéréssel került a Budapesti Honvédhoz, a kor európai nagycsapatához. Kromek Sándor azonban örökké hamis mosolyával arcán, sziklakemény védekezésével és páratlan jó százalékú távoli dobásaival hozzájárult, hogy a csapat a táblázat középhelyén végezzen a kiesés veszélye nélkül. Mint minden jó PVSK-s a Pécsi Postásban fejezte be aktív pályafutását. A PVSK öregfiúk alapító tagja.

Kromek Sándor azonban a mecseki szénbányák elemi veszélyek elleni küzdelmében is jeleskedett, mint kutató vegyész. Szellemiségével, tudásával bátorítást adott az elfogadott véleménnyel szemben helyezkedni. A kutatásvezetőnek – Várfalvi Lajos geofizikusnak – bátorító szakvéleményt adott: a kitörésben szerepet játszó gáz nem a pórusokból szabadul fel, hiszen ott csak kis mértékben van jelen, hanem a szénláncokról leszakadó metángyökökből keletkezik fizikai hatásokra. A gyakorlatban is bizonyított, egyre sikeresebb kutatási vonalakat a szénbányászattal kapcsolatos politikai szándékok és érthetetlenségek lenullázták, de ez nem a helyi embereken múlott. Sajnos a hozzáértők nagy tábora elindult az örök mezőkre. Kromek Sándor bajtársunk volt.

Verbőci József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában