postabontás

2020.05.18. 08:23

Veszélyben ismét a diótermés – szögez le olvasónk

Bejelentettem a kártevő jelenlétét, bíztam abban, hogy permetezéssel is segít majd a hatóság.

Dunántúli Napló

Forrás: Shutterstock

Köztudott, hogy a diófáinkat néhány éve károsítja a nyugati dióburok-fúrólégy, ami igen komoly veszteségeket okoz. Az én kertemben is teljesen tönkretették a termést.

A Nemzeti és Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) holnapján olvasható, ha valaki azt gyanítja, hogy megjelent a diófáinál a károsító, vagy úgy véli, hogy a kifejlett egyedet látja, azonnal értesítse az illetékes megyei növényvédelmi hatóságot.

Én is ezt tettem, bízva abban, hogy kijönnek majd a szakemberek és permetezéssel megoldják a problémát. A diófát ugyanis, méreténél fogva házi eszközökkel lehetetlen permetezni, ahhoz speciális gép szükséges.

Ehelyett azonban csak tanácsokkal láttak el, amiket eddig is tudtam. Azaz leírták, hogy mit tegyek annak érdekében, hogy a kártevő további szaporodását megakadályozzam. Például úgy, hogy a talajt takarjam le fóliával, megakadályozva ezzel a lárvák talajba kerülését, illetve hogy a lehullott zöld terméskezdeményeket szedjem össze és semmisítsem meg.

Mindez nem jelent újdonságot számomra, viszont a diófámon nem segít. Bejelentettem a kártevő jelenlétét, bíztam abban, hogy permetezéssel is segít majd a hatóság.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában