postabontás

2020.11.02. 09:24

Fontos lenne a közélet tisztasága, húzza alá olvasónk

Dunántúli Napló

Egy baranyai településen a 2019 évi időközi helyhatósági választáson indulók közül volt olyan képviselőjelölt, akinek többéves adótartozása állt fenn, amikor a választáson mandátumot szerzett – az adósságot részletekben fizetnie kellett a NAV-felé. Élettársa a nemzetiségi önkormányzatban képviseletet nyert a választáson, úgy, hogy ellene bírósági ügy volt folyamatban. A per több éven keresztül zajlott, amelynek során 2019 év végére megszületett az ítélet, melyet többszöri sikkasztás, hűtlen pénzkezelés vétsége miatt hoztak meg a vádlottal szemben. Mindezek a megállapítások bírósági végzésben megtalálhatók.

A közélet tisztasága miatt megkérdőjelezhető, hogy hogyan lehet képviselni egy közösséget egy ilyen kétes erkölcsi háttérrel. Habár jogilag nincs akadálya a megválasztásának és a mandátuma a kitöltésének, miután az ítélet csak a választást követően született meg. Igaz, hogy a település lakossága mindezekről a vizsgálatokról nem tudott. Ha lenne az illetőben tartás, akkor lemondana a mandátumáról, erkölcsi szempont alapján. Ilyen háttérrel hogy állhat ki az emberek elé szégyenérzet nélkül?

A polgármester pedig a közteherviselést hagyta figyelmen kívül, hiszen az adózási kötelezettségének éveken keresztül nem tett eleget – erre mondják, hogy tehát bort iszik és vizet prédikál. Vagy a rablóból lesz a legjobb pandúr? Hogy tudja most a lakosságnak hitelesen mondani, hogy fizessék be az adójukat?

A konklúzió pedig csupán annyi, hogy közélet tisztasága miatt jó lenne, ha a jövőben olyan emberek jelentkeznének képviselőnek, akiknek az erkölcsi hátterük makulátlan, illetve fedhetetlenek. Ez lenne az alapvető kívánalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!