Postabontás

2022.07.25. 08:00

Napközi segíthetne az időseknek - ötletel olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: Shutterstock

Most lenne igazán nagy szükség az idősek napköziotthonára. A rezsicsökkentésben történt változások minden bizonnyal az egyedül élő nyugdíjasok közül is sokaknak okoznak majd olyan problémát, és azon kell gondolkozniuk: fűtsék a lakásukat, vagy az élelemmel spóroljanak. Szerencsére a kormány próbál finomítani a beharangozott szabályozáson, ennek ellenére az elszabadult élelmiszerárak miatt az anyagi nehézségek változatlanul fennállnak majd. 

Mi lehetne a kivezető út az idősek védelme érdekében? Nagy segítséget jelenthetnének az olyan idősek napközi otthonai, ahol egy fűtött helyiségben – esetleg még térítéses étkezés biztosításával – eltölthetnék a téli időszakban napjaikat. Reggel az oda-, majd este a hazaszállításukról hasonlóan kellene gondoskodni, mint történik egyes iskolákban a tanulók esetében. Esetleg ugyanazokkal a buszokkal történhetne mindkettő. 

Pécs város területén számtalan olyan középület van, amely üresen áll, és talán a fűtési rendszere is üzembe helyezhető. Ehhez már csak az akaratra van szükség. Van a városnak sok olyan megbízottja, fizetett alkalmazottja, akik mellé még egy olyat is be lehetne iktatni, akinek feladata lenne felderíteni az erre alkalmas épületeket és megszervezni a napköziotthonok működtetését. Meg vagyok győződve arról, hogy az államtól az anyagi támogatás is megszerezhető lenne ennek megvalósításához. 

T. F
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!