Postabontás

2023.05.12. 08:05

Tűzveszélyes lehet a roller? - veti fel a kérdést olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: r.classen

Társasházi tüzet okozott egy töltőn felejtett elektromos roller. Ez derült ki abból a hírből, amely az egyik televíziós csatorna híradójában hangzott el. Ha ez a hír igaz – bár később, egy másik módozat szerint feltételezhetően hibás volt az akkumulátor töltője –, akkor sokkal jobban oda kellene figyelni ezekre az eszközökre. Bárhogy is történt, a tény akkor is tény: az elektromos eszközök töltése tűzveszélyes lehet. A hatóságoknak arra is fel kell készülni, hogy a hasonló esetek elkerülésére milyen intézkedéseket kell foganatosítani. Nagyon fontos, hogy ilyen ne fordulhasson elő! Egy eset is eset – ebből az alapelvből kell kiindulni. 

Fontos lenne tisztázni, hogy hol lehet tárolni ezeket a járműveket, az effajta lítium-ionos akkumulátoros működtetésű berendezések töltését milyen körülmények között lehet elvégezni stb. Már az árusításkor kiadott műszaki leírásban – ha eddig nem szerepelt volna – fel kell hívni a figyelmet arra, hogy csak hozzá rendelt eszközzel szabad a töltést elvégezni, tűzveszélyes anyagoktól távol. 
Igaz, nem rollerrel történt, de volt alkalmam találkozni olyan esettel, amikor a nem megfelelő töltőre kapcsolt akkumulátor „felrobbant”, és csak az volt a szerencse, hogy nem volt a közelben gyúlékony anyag, ami lángra kapott volna. Nem riogatni akarom az ilyen akkumulátort használó eszközök tulajdonosait, de nem árt az óvatosság!

 T. F. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!