Hirdetés

2024.05.18. 08:00

Korszerűsítettek a településen - Megszépült a falu és megerősítették a helyi identitást és a közösséget

Baranya vármegye középső-nyugati részén fekszik Szabadszentkirály, Szentlőrinc délkeleti szomszédságában.

PR cikk

Játszótér is épült a Temető utcában

Az elmúlt időszakban számtalan projektet sikeresen lezárt a településen az önkormányzat Almás Roland polgármesterrel az élen, amelyekben sokat segített Nagy Csaba országgyűlési képviselő.

Fontos a biztonság

Szabadszentkirály csak közúton elérhető – vasútvonal nem érinti –, legközelebbi megközelítési útvonala a Baksa-Szentlőrinc között húzódó út. Ennek okán fontos célkitűzése volt az önkormányzatnak, hogy a lakóingatlanok jobb megközelíthetősége miatt és a fokozott közlekedésbiztonság szempontjából felújítsák a Halász utcát, a Liget utcát, a Jókai utcát, a Zöldfa utcát és a Hársfa utcát. Ezen felújítás az úttestek újra burkolását jelentette. A közlekedésbiztonság mellett fontos a település számára a közbiztonság is. Ezt szem előtt tartva megháromszorozták a térfigyelő kamerarendszer kapacitását, így jelenleg tizennyolc kamera üzemel Szabadszentkirályon.

Megnyitották a  Babóca Családi Bölcsődét

Korszerűsítettek is

A településen üzemel a Zsigmond Király Általános Iskola. Az intézmény beiskolázási körzete Szabadszentkirály, Gerde, Pécsbagota és Velény községek. Az iskolában 1-8. évfolyamon egy-egy tanulócsoport működik. A diákok biztonságát szem előtt tartva korszerűsítették az épület tornatermét, hogy a tanulók megfelelő környezetben sportolhassanak. Mindemellett a fiatalok szabadidejének megfelelő eltöltése érdekében játszótér épült a Temető utcában, a Ligetben és az óvoda udvarában is. A gyermekellátó- és nevelő intézmények mellett a kisgyermekes családok jogos igényeit figyelembe véve megnyitották a faluban a Babóca Családi Bölcsődét, amely jelenleg hét kisgyermek ellátását biztosítja. Továbbá ki kell emelni, hogy a szeretteinktől való méltó búcsú és megemlékezés érdekében felújították a temetői ravatalozót, valamint megőrizték a postai szolgáltatások helyben való lehetőségét.

Felújították a ravatalozót a méltó búcsú miatt

Ültettek és szépítettek

Az önkormányzatnak és a szabadszentkirályi lakosoknak is érdeke, hogy egy szép és tiszta környezetben éljenek és neveljék gyerekeiket. Ennek érdekében a lakókörnyezetet szebbé tették és díszfákat is ültettek az Ady Endre utcában, valamint a Tisztítsunk meg az Országot! program keretében felszámolták a település illegális hulladéklerakóit. Mindemellett pedig a település közterületeinek hatékonyabb karbantartásának céljából a kommunális eszközparkot fűnyíró traktorokkal bővítették.

A kultúráért is tettek

Egy település életében nagyon fontosak a kulturális események, hiszen összekovácsoló erejük van. Ezt szem előtt tartva az önkormányzat célkitűzése volt az, hogy különböző rendezvények alkalmával a helyi identitást és a közösséget erősítse, ezt szolgálva a Ligetben felújították a színpadot és féltetőt is építettek.

Futnak még pályázatok

Jelenleg két komoly horderejű nyertes pályázat van folyamatban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. A gyógyszertár épületének felújítására 80 millió forintot, a Petőfi utcában megvalósuló csapadékvíz elvezetési projektre 100 millió forint támogatást nyertek. Mindemellett pályázatot nyújtott be az önkormányzat a Magyar Falu Program keretében egy új falugondnoki busz vásárlása érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában