Postabontás

2023.07.28. 08:36

A dióban is kárt okozott a gallyazás – bosszankodik olvasónk

Wald Kata

Illusztráció

Fotó: Szalay Károly

Nem csak Nagynyárádon lett elszomorító a végeredmény. Pécsváradon is elvégeztette az áramszolgáltató a fák gallyazását. Többek közt az én diófámon is. Szomorúan láttam a napokban, hogy az árok tele a levágott ágakkal, rajtuk a zöld dióterméssel! Indokolatlan volt az ágak levágása, mert éveknek kellett volna eltelni, hogy a lassan növő diófa ágai veszélyeztessék a vezetéket. Most a jó nagy „ráhagyással” (2–3 méter) való kurtítás mellett évekig nem lesz gond. 

Azt is megértem, hogy a vezetékek védelme szükségszerű az áramkimaradás elhárítása, megelőzése miatt, de azt már nehezen fogadom el, hogy ezen munkákat miért kell a vegetációs időszakban végezni. Lombhullás után a fák nyugalmi állapotáig – kora tavaszig – bőven lenne erre idő. Nem tennének kárt az esetleg még a fákon lévő gyümölcs megsemmisítésével. Ez a fajta gondatlan munka évről évre visszatérő, és a lakosság felháborodása csak pusztába kiáltott szó marad. Semmi értelme a tiltakozásnak, felelőse nincs a károkozásnak, marad minden a régiben. Aki ezt a munkát nyáron végezteti el, abban nem merül fel a fák „sajnálata”? Nem látja maga előtt a vadgesztenyével, dióval megrakott ágakat teljes lombozatukban a földön száradni? Hol marad a levágott ágak fertőtlenítő sebkezelése a gomba okozta betegségek megelőzése érdekében? Ugyan már, minek....Biztos ezt gondolják. 

Kovács 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában