Nem kímélte a vihar

2023.07.16. 19:30

Kidőlt a fa, gesztenyéstől - jelezte olvasónk

Wald Kata

A Komját Aladár utca helyi védelem alatt lévő, több mint százéves vadgesztenye sorának egyik fája a legutóbbi vihar során kidőlt, illetve rádőlt a Gandhi kollégium kerítésére, tönkre téve azt. Szerencsére nem dőlt rá a víz nélküli kis medence melletti szobrocskára. Az ott maradt, korhadt csonkból, a tuskóból arra lehet következtetni, hogy a védelem olyan fasorra vonatkozik, amelynek fái előbb utóbb a kidőlt fa sorsára jutnak. Kérdésem a szakember, a  főkertész felé - akinek köszönhetően került helyi védelem alá a fasor -, hogy van-e olyan vizsgálati módszer, például a törzs megfúrása,  amellyel a többi fa állapota is ellenőrizhető, hogy esetleges kidőlések ne okozzanak még nagyobb károkat? Illetve a rossz esztétikai látványt nyújtó csonk eltávolítására is kellene megoldást találni. Például a két fa közé facsemetéket lehetne telepíteni, a fasor megújítására. 

Ha már Komját Aladár utca, akkor még egy kérdés: Mikorra várható a több mint tíz éve, az EU Kulturális Főváros programja alatt lerakott „ingó” kövek eltávolítása és az aszfaltburkolat eredeti állapotának visszaállítása? 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában