Postabontás

2023.10.01. 12:30

Riasztó, amilyen mértékben fogyatkozik a lakosság – vélekedik olvasónk

Wald Kata

Forrás: Shutterstock

Fotó: Geza Kurka_Hungary

Elkezdtek érkezni az első, talán még nem is végleges és hivatalos adatok a legutóbbi, elmúlt évi népszámlálásról. Nyilván érdekesek azok az információk, amelyek a lakosság összetételéről, korfájáról, iskolázottságáról, vallási és nemzetiségi hovatartozásáról szólnak, van azonban egy olyan generális adat, ami mindenképpen meghatározó, mondhatni mellbevágó. Országunk lakosainak száma a tavalyi állás szerint alig haladja meg a 9,6 milliót. Vagyis nem sikerült megállítani a lélekszám csökkenését, az folyamatosan fogyatkozik.

Talán fölösleges azon szomorkodni, hogy elvesztettük a korábban jól csengő szlogent: 10 millió magyar országa vagyunk. Csak voltunk, és ha a trend folytatódik, talán már nem is leszünk. Hiszen mindenféle üdvözlendő családtámogatási rendszertől, gyermekvállalást ösztönző kezdeményezéstől függetlenül az elhalálozók száma hónapról hónapra, évről évre magasabb, mint a születőké. Az egyenleg negatív. A mutatókat tovább rontja az országot elhagyó állampolgárok hullámzó alakulása.

Sajnálatos módon, nem jobb, sőt, talán inkább rosszabb a helyzet, ha szűkebb környezetünkben körülnézünk. Hol van az már, amikor Baranya vármegye lakossága bőven meghaladta a 400 ezret, Pécs pedig a 4-5. legnagyobb hazai városként közel 170 ezer lelket számlált.

Kíváncsian várom a vármegyére, vármegyeszékhelyre vonatkozó legfrissebb részletes adatokat. Nem csodálkoznék rajta, ha az az átlagosnál is kedvezőtlenebb képet mutatnának. Ugyanakkor jó lenne megismerni más, esetleg jobb adatokat felmutató vármegyék, városok teljesítményét, azok lehetőségeit, módszereit is. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában