Postabontás

2024.02.06. 19:30

Olvasónk szerint kéregetők tartják rettegésben a gyerekeket a pécsi belvárosban

Wald Kata

A kép illusztráció.

Fotó: jordanchez

A Postabontásban többen is megfogalmazták már véleményüket a pécsi belvárosban „garázdálkodó” kéregetőkkel kapcsolatban. Szeretném újra felhívni a figyelmet a problémára, de most a kamaszok, illetve gyerekek szempontjából. Fiam 14 éves, a belvárosba jár iskolába. Minden nap tanítás után legyalogol a Konzum Áruházhoz, ahol vagy felvesszük és hazafuvarozzuk, vagy alkalmanként busszal utazik haza (15 km-re lakunk a várostól). Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne állítaná meg őt vagy őket – miután gyakran nem egyedül közlekedik, hanem osztálytársaival – kéregető, aki gyakran fenyegetően lép fel velük szemben. 

Csak néhány gyöngyszem az elmúlt hónapból, hogy milyen ürüggyel állítják meg őket: 

– Tesó, most jöttem a börtönből, nem akarok balhét „aggyá má” kis aprót! 

Ha a gyerek ad, akkor: – Van ott még, hallom, „adjad má”! Volt olyan is, hogy nekifutásból rúgást imitálva a gyerekek felé röhögve mondta: 

– Ne félj, nem bántalak, csak „aggyá” aprót!

Volt, hogy ketten mentek oda a gyerekhez, hogy adjon nekik pénzt, közben egyikük a kabátja alatt tartotta az egyik kezét, ami nyilván félelemmel töltötte el a fiamat. Mindezek miatt a gyerek gyakran futva közlekedik, hogy meg ne állítsák, és volt már olyan is, hogy minden pénzét odaadta félelmében, így nem maradt egy fillér se nála buszjegyre.

Ezek a kéregetők kimondottan a gyerekeket állítják meg, mert ők félnek a legjobban, és nem mernek nemet mondani. Legalább négy iskola (Szent Mór, Belvárosi, Janus, Nagy Lajos) van a Széchenyi téren, ahonnan fél kettőtől háromig özönlenek ki százával a gyerekek. A kéregetőknek ez a Kánaán. Igen, tudjuk, hogy tilos a kéregetés, tudjuk, hogy büntetik, de az nem állapot, hogy Pécs belvárosában egy kamasz gyerek félve közlekedjen. Szülőként, hogy az iskola kapujában várjam meg a gyereket, ahhoz vagy behajtási engedély kell, vagy belvárosi parkolás addig, amíg felsétálunk az iskolához, megvárjuk a gyereket és visszasétálunk az autóhoz. A behajtási engedély ráadásul felsős diákok szüleinek már nem jár az iskolától (ami egyébként érthető). Nagy segítség lenne, ha ebben az időszakban fokozottabb rendőri jelenlétet biztosítanának a belvárosban és a buszvégállomáson. A gyerekek biztonságérzete mindenesetre biztosan javulna.

Név és cím a szerkesztőségben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!