Olvasói kritika

2024.06.06. 19:30

A házastársi kapcsolat nem automatikus meghatalmazás

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: bedya

A bama.hu és a Dunántúli Napló Postabontás rovatában a napokban megjelent, a „Vízóracserén vajon mi titkos?” és „A vízdíj-átalányemelés is titkos” levélírói nehezményezték, hogy nem tudtak telefonon ügyet intézni házastársuk helyett.

A TETTYE FORRÁSHÁZ a fenti ügyekben is a felhasználók érdekeit nézve, jogszerűen járt el. A társaság – akárcsak a többi szolgáltató – a személyes adatokat az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 adatvédelmi rendeletének megfelelően kezeli, amely uniós szabályozás a korábbiakhoz képest szigorúbb adatvédelmi követelményeket ír elő. Eszerint a szolgáltatóknak minden ügyintézéskor meg kell bizonyosodniuk arról, hogy olyan személynek adnak tájékoztatást, aki a náluk kezelt adatok megismerésére jogosult. Az ügyintézés első lépése tehát az érdeklődő személy beazonosítása.

A kezelt adatok megismerésére, illetve a további ügyintézésre csak a szerződő fél, vagy meghatalmazottja jogosult. A házastársi kapcsolat nem jelent automatikus meghatalmazást, és ez épp az ügyfelek védelmét szolgálja. (Több vitás ügyet, problémát előzött már meg cégünk jogkövető gyakorlata.)

Egy mérőcsere egyeztetés, vagy az adott felhasználási helyre vonatkozó átlagfogyasztás módosítása is ügyintézésnek minősül. A fenti ügyek mögöttes tartalma kötelezettség vállalásával jár – utóbbi a fizetendő szolgáltatási díj emelkedését is jelenti –, amit csak a szerződő fél, vagy meghatalmazottja tehet meg.

A jelenleg is hatályos Polgári törvénykönyv szerint a határozatlan, vagy öt évnél hosszabb időre szóló általános meghatalmazás öt év elteltével hatályát veszti. A meghatalmazásokat tehát ötévenként szükséges frissíteni és megküldeni a társaság részére.

TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!