szponzorált tartalom

2019.06.21. 12:00

5 Tipp, ha idén Horvátországban nyaral!

Ahogy vége az iskola szezonnak, előtérbe kerül a nyaralás gondolata. Sokan már hónapokkal előre lefoglalták a nyaralásukat, de a legtöbb család csak most kezd el keresgélni. A legnépszerűbb külföldi úti cél továbbra is Horvátország. Ha autónk van – a magyar és a horvát autópályákon – jó 5 órás vezetéssel már a legközelebbi tengerparton lehetünk. Ha idén mi is Horvátországban nyaralnánk, a következőkkel érdemes számolni.

1. Tájékozódjunk előre

Még a nyaralásunk lefoglalása előtt érdemes jól megnézni, milyen úticélt választunk. A Magyarországhoz legközelebbi horvát desztinációk egy részét autóúton érjük el, más településekhez viszont kompozni kell, ami további többletköltséget jelent. Horvátországban külön van normál autópálya díj, és van nyári díjszámítás. Ez június 15-én lépett életbe. A nyári kalkuláció, nagyjából 10%-kal drágább, mint a normál díj. A Horvátországinfó főoldalán 1 hetes időjárási előrejelzés található, továbbá leellenőrizhetjük, mennyi a kuna hivatalos árfolyama, mennyibe kerül egy liter benzin, illetve, milyen meleg a tenger. Jó tisztában lenni ezekkel az információkkal is.

2. Legyen előre lefoglalt szállásunk

Horvátország rendkívül népszerű, hiszen sok európai országhoz közel fekszik, biztonságos, s több mint 1000 kilométernyi tengerparttal rendelkezik. Ennek megfelelően nagyon gyorsan eladják a horvátországi szálláshelyeket. Nem érdemes szállás nélkül útnak indulni, hiszen így is alig van szabad hely, s ha netalán találnák szabad apartmant, lényegesen drágább lesz, mintha előre lefoglaltunk volna egyet. A https://www.horvatorszaginfo.hu/szallas oldalon nagyon sok szállásajánlat közül válogathatunk. Ami a nyaralásunk időzítését illeti, kerüljük a szombati turnusváltást, hiszen ilyenkor több órás dugók ki tudnak alakulni a horvátországi fizetőkapuknál.

3. Kössünk biztosítást

Sokan abban a hitben vannak, hogy felesleges biztosítást kötni, úgyis van EU-s egészségbiztosítási kártyám. Azt tudni kell, az EU-s biztosítás csak az alap ellátásokra vonatkozik. Ha például valamilyen balesetünk lenne, be kell sétálnunk a helyi kórházba, ki kell várni a sorunkat és valahogy el kell mesélnünk a horvát orvosnak, mi is a bajunk. Többféle utasbiztosítás létezik. A legtöbb esetben, ha valami történne velünk, a biztosító intéz mindent. Sok esetben még tolmácsot is biztosítanak. Szintén érdemes végiggondolni, hiszen sok biztosításnak van kütyü védelmi része is, vagyis ha esetleg ellopnák – ami nem szokott előfordulni Horvátországban – de ha beejtenénk a tengerbe vagy tönkremenne a nagy melegben, sok biztosító ilyen káreseményekre is fizet.

4. Nézzük át kétszer az útilistát

Indulás előtt érdemes alaposan átnézni az útilistánkat, hogy a lehető legkevesebb dolgot hagyjuk itthon, minél kevesebb dolgot kelljen a nyaralásunk alatt pótolni. Ennek megfelelően legyen elég memóriakártyánk, vigyünk magunkkal strandcipőt, párnázott strandlepedőt, napernyőt, naptejet, sapkát, kalapot, termoszt és legalább egy karton ásványvizet. Nagyon kellemetlen tud az lenni, ha mindent ott lent kell megvenni!

5. Ha Plitvicét is megnéznénk, jelentkezzünk be előre

A Plitvicei tavak Horvátország egyik legszebb természeti kincse. Akár egy hétvégés kirándulásra is jó, de a legtöbb horvátországi nyaralásra könnyen felfűzhető. Ha úgy döntünk – és érdemes is így csinálni – hogy hazafele megnéznénk a Plitvicei tavakat, érdemes a helyszínen egy napra szállást foglalni és mindenképpen vegyük meg előre a belépő jegyeket! Idén húsvéttól kezdve létszámstop van a Plitvicei tavaknál. Egy nap maximum 10.000 főt engednek be. A bejáratok és egész órák szerint, előre meg van határozva, mikor, mennyi embert engednek be. Ha nincs előre megváltott jegyünk és éppen nincs több szabad belépési lehetőségünk, akkor várnunk kell!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában