pr-cikk

2020.11.06. 00:01

Egy kérdőív kitöltésével sokat tehetünk Pécs levegőminőségének javításáért

November 15-ig tölthető ki az a kérdőíves lakossági felmérés, amely a következő években nagy szerepet játszhat a város levegőminőségének javításában.

Szeptember közepén indult az a kérdőíves felmérés, amelynek célja a HungAIRy LIFE integrált projekt különböző tevékenységeihez kapcsolódó hatások felmérése. Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a 8 éves időtartamú projekt első, idén záruló fázisában történik többek között a levegőminőségi tervek felülvizsgálata, valamint a levegőminőség javítását célzó pilot akciók előkészítése is, míg a következő, 2021-től 2026-ig tartó szakaszban nagyobb hangsúlyt kap a levegőminőség javítása az említett akciók megvalósításán és a lakosság szemléletformálásán keresztül.

Mint mondta, a projekt hatékonysága nemcsak az abban részt vevő települések – például Pécs – levegőminőségének változásában lesz mérhető, annak sikerességét, vagy épp a megoldandó problémákat ugyanis a lakosságra gyakorolt hatása is jelzi.

A HungAIRy LIFE integrált projektet koordináló Herman Ottó Intézet honlapján található kérdőíves felmérés azért fontos – folytatta – mert abból kiderülhet a projekt keretében megvalósuló fejlesztések és akciók társadalmi-gazdasági hatása.

A 10-15 perc alatt kitölthető, 53 kérdést tartalmazó felmérés részleteire térve Szénásy Luca elmondta, hogy az általános kérdéseket tartalmaz a légszennyezettséggel, a zöldhulladékok kezelésével, a fűtési módokkal, az energiahatékonysággal és a környezetbarát közlekedéssel kapcsolatban.

Hozzátette, hogy a kiértékelt kérdőívek eredményei azért fontosak, mert azokat később, a kétévente megismételt felmérések adataival össze tudják majd vetni. Tehát nyomon tudják követni, hogy mit gondolnak a pécsiek a megvalósult vagy megvalósítandó projektekről, a város levegőminőségének változásáról, továbbá kiderülhet így, hogy mennyiben változott a folyamat során a lakosok attitűdje, szemlélete, hozzáállása a levegőtisztaság témájához – mondta az ökomenedzser.

A kérdőívet november 15-ig lehet kitölteni.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában