Hirdetés

2022.03.01. 11:42

A vegán életmód is lehet teljes: mutatjuk, hogyan

Manapság egyre többen térnek át a vegán életmódra. Divat, vagy egy új életforma? Mindenkinek mást jelent, viszont mindenkinek érdemes odafigyelnie arra, hogy az állati eredetű ételek mellőzése mellett minden szükséges tápanyagot, vitamint és ásványianyagot megkapjon a szervezete, és ne menjen az egészsége rovására. Hús- és tejfogyasztóként bele sem gondolunk abba, hogy mennyi vasra vagy kalciumra van szüksége a szervezetünknek, azonban vegánként érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy valóban mindent megkap-e a testünk, amire szüksége van az egészséges működéshez. Cikkünkben mutatjuk, hogyan lehet teljes a vegán életmód is.

Happy unrecognizable couple cooking from healthy products in the kitchen, panorama, blurred background, copy space

Fotó: Konstantin Postumitenko

Vegán vagy vegetáriánus?

Sokan, sokszor keverik a két fogalmat. Olykor még az sincs vele teljesen tisztában, aki éppen bele akar vágni valamelyik életformába. Pedig a különbség nagyon egyszerű: aki a vegetáriánus életmódot választja, kizárólag húst nem eszik. Olykor még a hal is megengedett. A vegán életforma viszont minden állati eredetű készítményt mellőz. Azaz nem fér bele sem a tej, sem a tojás, és ezek semmilyen formája sem. Kizárólag növényi eredetű alapanyagokkal dolgozik a vegán konyha.

 

 

Milyen előnyökkel jár a vegán életmód?

A vegán életmódnak rengeteg előnye van, mint például az, hogy nem terheljük meg az emésztőrendszerünket nehéz ételekkel, illetve nagyobb százalékban dolgozunk természetes és egészségesebb alapanyagokkal. Ezáltal több lesz az energiánk, és sokak szerint a bőr szépségére is hatással van, ha csak növényi eredetű ételeket eszünk. A zöldség alapú főzés előnye, hogy kevesebb fűszerezésre lesz szükségünk, jobban kijön az ízek harmóniája, kevesebb só és bors kell az ételekhez – ezzel is kímélve a szervezetünket. A vegán étkezés során több rost kerül a szervezetünkbe, mely nagyban segíti a megfelelő emésztést, és immunerősítő hatása miatt védelmet nyújt a megfázásos betegség ellen is.

 

 

Hogyan tehetjük teljessé a vegán étkezést?

A vegán étkezés során egyértelműen a zöldségek kerülnek a középpontba. Olyan ételek lépnek elő főétellé, melyeket eddig maximum köretként fogyasztottunk. Az ételek elkészítése során érdemes a textúrákkal játszani. Legyen egy testesebb része, például gomba vagy padlizsán, majd ahogy a normál étkezés során a hús mellé, úgy ezek mellé is jöhet köretként bármilyen egyéb zöldség, gabona, tojásmentes tészta. És még száraznak sem kell lennie az ételnek, hiszen a tejszín helyett is használhatunk rizskrémet, vagy kissé olaszossá téve az ételt mehet rá paradicsommártás.

 

Ez az új életforma nagyon sok izgalmas új ízt és lehetőséget hoz magával, de nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy mi az, ami ilyen módon kikerül az étrendünkből, pedig szüksége lenne rá a szervezetünknek. Ilyen például a fehérje pótlása, amire remek választás lehet a vegán protein, mely kiváló kiegészítője az alacsony fehérjetartalmú ételeknek. A vitaminbevitel során pedig érdemes nagyobb figyelmet szentelni a D- és a B-12 vitaminok bevitelére, de a cink, a vas, a szelén és a jód is elengedhetetlenül pótlásra szorul.

 

Az ásványianyag-hiány anyagcsere problémákhoz, vérszegénységhez, az immunrendszer gyengüléséhez vezethet. A kalciumhiányos állapot pedig növeli a csontritkulás kockázatát. A vegán életmód nagyban elősegíti az egészséges működésünket, és akár már néhány hét után fellélegzik a szervezetünk, azonban a teljes és egészséges életmódhoz az említett vitaminok és ásványi anyagok pótlása elengedhetetlen, ellenkező esetben nagyon könnyen vas- és más hiányállapot léphet fel, ami akár komoly betegségekhez is vezethet.

 

Bármilyen életmódváltás előtt is állunk, mindig legyünk körültekintőek, és legyünk tisztában annak előnyeivel és hátrányaival egyaránt. Vegán életmód esetén a B-vitaminok és a fontos ásványi anyagok pótlása mellett a vegán protein is sokat segít az energikus hétköznapok megteremtésében. Így az átmenet garantáltan gördülékeny lesz, és a váltás valóban az egészségünket fogja szolgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában