Hirdetés

2024.05.16. 08:00

Helesfa: a nyugalom szigete – Magyar és külföldi családok egyaránt harmóniában élnek a településen

Helesfa a Mecsek és a Zselic találkozásánál helyezkedik el, a Szentlőrincet és Orfűt összekötő völgyben. Csodás természeti szépségű, csendes, nyugodt, ötszáz lelkes falu, szerény, barátságos, jóérzésű lakossággal – röviden így mutatta be Helesfát Horváth Rudolf polgármester, majd bővebben is mesélt a település életéről.

PR cikk

Helesfa ékessége a Szent Péter és Pál-templom

Az elmúlt öt év számunkra is nehéz időszak volt, a COVID-járvány kihívások elé állított mindenkit, az ezt követő áremelkedésekre pedig senki sem számított. Azonban e nehézségek ellenére a költségvetésünket minden évben hiány nélkül sikerült zárnunk, a mérlegünk is pozitív volt.

 – mondta el Horváth Rudolf.

Több új beruházás közeledik a végéhez

Az elmúlt években sikerült megvalósítani a szennyvíz programunkat, mely háztartásonként egyedi szennyvíztisztítást tesz lehetővé. Zajlik a kivitelezés, várhatóan ősszel befejezésre kerül. 

– tájékoztatott a polgármester.

Végéhez közelednek a közösségi tér és közösségi ház munkálatai, ezek átadására várhatóan a nyár folyamán fog sor kerülni. Egy régi, az önkormányzat épületében található raktárhelyiség felújításával végre kielégítő, 100-110 négyzetméteres közösségi terem várja majd a lakosságot.

 – tette hozzá.

Helesfa 70 hektáros halastóval rendelkezik, ennek bevételét is a költségvetésünkbe forgatjuk. Tulajdonostársunk a TÓGAZDA Halászati Zrt. üzemelteti, tőlük kapunk bérleti díjat. Gazdasági tóként üzemel, de az idei évtől az önkormányzat két alkalmat szervez a falu érvényes horgászjeggyel rendelkező lakóinak, amikor ők is foghatnak a tó halállományából. A helesfai rendezvényeken is felszolgálunk a saját tavunkból származó halakból készült ételeket.

 – mesélte a polgármester.

Új közösségi tér és közösségi ház épül Helesfán

Többnemzetiségű lakosság él együtt Helesfán

Az elmúlt években számos új lakónk lett, a Falusi CSOK támogatásnak köszönhetően is  sokan költöztek hozzánk. Hazai és külföldi családok egyaránt új otthonra találtak Helesfán: magyarok mellett hollandok, belgák és németek is, mindannyian jól beilleszkedtek a közösségbe.

 – árulta el Horváth Rudolf.

A település gyöngyszeme a több mint háromszáz éves templomunk, szeretnénk, ha a jövőben megvalósulhatna a teljes felújítása. Tíz éve életveszélyessé lett nyilvánítva, így 2023 őszén már elindult a felújítása a Pécsi Egyházmegye jóvoltából, amit ezúton is köszönünk nekik. A Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére szentelt templom 1722-ben épült meg mostani formájában, korábbi gyökerei azonban egészen az Árpád-korig nyúlnak vissza.

 – számolt be a templom múltjáról és jelenéről a polgármester.

Színes rendezvények gazdagítják a falu életét

Évente két összejövetelt tartunk, egy sportnapot május-június táján, egyet pedig szeptemberben, családi nappal egybekötve. Rendszerint jó a hangulat, étel, ital, élőzene is várja a lakosokat. Advent vasárnapjain minden évben szép számban jövünk össze az ünnepi készület jegyében.

 – számolt be a polgármester.

A Helesfán élő gyermekek számára minden évben gyereknapot rendezünk, illetve a falunapokon is különféle játékok, például gokartozási lehetőség várja őket. Minden ősszel nyugdíjas napot tartunk a szépkorú lakosainknak, itt külön köszöntjük a falu legidősebb hölgyét és urát. Örömünkre mindig 90 év felettiek az ünnepeltek, legutóbb Bősz Ferencet és Novák Józsefnét köszöntöttük.

 – tette hozzá.

A falunapok rendszerint jó hangulatban zajlanak

Örömteli tapasztalatot jelent, hogy az elmúlt évek során sikerült a lakókkal igen jó, baráti viszonyt kialakítani, amelynek ápolása és fenntartása a továbbiak során is fontos szempontot jelent.

– zárta beszámolóját Horváth Rudolf polgármester, aki a település életének irányítása mellett az olyan munkálatokból is kiveszi a részét, mint a fűnyírás, melyet a néhány éve a Magyar Falu Program keretében elnyert traktor segítségével végeznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában