Hirdetés

2022.10.10. 09:49

A B Light határon átnyúló együttműködési projektek keretében 7,45 millió euróval támogatták a vállalkozókat

A Horvát Innovációs és Beruházásfejlesztő Ügynökség (HAMAG-BICRO) Eszéken rendezte meg a B Light projekt (Beneficiary Light Grant Scheme) zárókonferenciáját, amely vissza nem térítendő támogatás formájában segíti elő a magyar–horvát határ menti kis- és középvállalkozások együttműködését az Interreg V-Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014–2020 keretén belül.

A B Light program összesen 67 kis- és középvállalkozás 31 együttműködési projektjét támogatta magyar és horvát oldalról, amelyek összesen 7,45 millió euró támogatásban részesültek.

A konferenciát Ivan Anušić Eszék–Baranya megye főispánjának köszöntőbeszéde nyitotta meg: „Eszék–Baranya megye számos ösztönző és támogató projekten keresztül folyamatosan azon dolgozik, hogy térségünkben erősítse a vállalkozásokat és iparosokat. Örömmel fogadjuk a B light projektet, amely évek óta lehetőséget biztosít vállalkozásaink számára, hogy a Horvát Köztársaságon kívüli cégekkel is együttműködjenek üzletük fejlesztése, új technológiák bevezetése érdekében, valamint hogy áruik és szolgáltatásaik a szomszédos országok piacán is megjelenjenek.“

Ezután Vjeran Vrbanec, a HAMAG-BICRO igazgatóságának elnöke szólt a megjelentekhez: „A HAMAG-BICRO felismerte a B-lightot mint jelentős potenciállal rendelkező projektet, hiszen ez az egyetlen olyan lehetőség az Interreg programon belül, amely lehetővé teszi a vállalkozók közvetlen finanszírozását. Nagy örömmel vállaltuk a kevésbé fejlett határ menti térség megerősítését célzó pilot projekt megvalósítását, hiszen így ezek a területek is lehetőséget kaptak arra, hogy új üzleti lehetőségeket teremtsenek a helyi lakosság számára. A horvát oldalról 33, a magyar oldalról 34 vállalkozás összesen 7,45 millió euró vissza nem térítendő támogatást kapott projektjeik megvalósítására, melyek összértéke 10,03 millió euró. Az együttműködésükből adódó legnagyobb érték éppen az a felismerés, hogy a különböző cégek szinergiája révén sikerült olyan új terméket, szolgáltatást létrehozni, amelyet egyébként önerőből nem tudtak volna megvalósítani. “

 

Molnár Tamás, a Horvátország–Magyarország Együttműködési Program magyar oldali irányító hatóságának főosztályvezetője kiemelte, büszkék arra, hogy a B Lightot azon ritka fejlesztési lehetőségek egyikeként ismerik el, amelyek közvetlen támogatást nyújtanak a kis- és középvállalkozásoknak. „A 2021–2027-es időszakban az Interreg V-A Magyarország–Horvátország Program versenyképesebb határrégió prioritásán belül folytatni kívánjuk a kis- és középvállalkozások B Light programját 13,8 millió eurós tervezett pénzügyi kerettel. Úgy gondoljuk, hogy a határ menti kis- és középvállalkozások a korábbi időszakhoz hasonlóan érdeklődést mutatnak majd a fejlesztésre szánt források iránt” – jelentette be Molnár.

Stella Arneri, a horvát Regionális Fejlesztési és Európai Uniós Alapok Minisztériuma Európai Területi Együttműködési Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a határon átnyúló partnerségek és az északi szomszédok vállalkozói szférájával való kapcsolatok kialakítása sajátos módon járul hozzá nemcsak a gazdasági, hanem a társadalmi kohézióhoz is az együttműködési program teljes megvalósítási területén. Továbbá hozzátette: „Tekintettel a B-light

program pozitív visszajelzéseire, a 2021–2027-es finanszírozási időszakban is tervezzük Magyarországgal a vállalkozók közvetlen támogatásának folytatását a határon átnyúló együttműködési program keretén belül." A projekt megvalósításának menetét és eredményeit Mirela Hrastinski, a HAMAG-BICRO B Light projektjének menedzsere ismertette.

A konferencián jelen volt Ante-Janko Bobetko, a HAMAG-BICRO Igazgatótanácsának alelnöke, dr. Szűcs Márton, az Interreg V-A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program Közös Titkárságának (JS) vezetője, valamint Mislav Kovač, a horvát Regionális Fejlesztési és Európai Uniós Alapok Minisztériuma Európai Területi Együttműködési Programok és Makroregionális Stratégiai Koordinációs Osztályának vezetője is.

A HAMAG-BICRO mint a B Light program vezető kedvezményezettje a projektet a programterület regionális (megyei) fejlesztési ügynökségeivel együttműködve valósította meg. A B Light program horvát oldalon a Muraköz, Kapronca–Kőrös, Verőce–Drávamente, Eszék–Baranya, Varasd, Belovar–Bilogora, Pozsega–Szlavónia és Vukovár – Szerém megyékre terjed ki, míg magyar részről Zala, Somogy, valamint Baranya megyéket foglalja magába. A B Light projekt 2017 februárjától 2022 decemberéig tart.

 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában