Hirdetés

2023.05.05. 10:40

Nagyon egyszerű a kerti szivattyú használata

Szeretné biztosítani a növényeinek a megfelelő mennyiségű vizet a száraz napokon? Akkor a kerti szivattyú lesz ebben a partnere. Az adott készülék sokféle célra használható. Ezek között ott van a növények kézi vagy automata öntözése, a víz kútból történő felszínre hozatala vagy akár a házi vízellátás megszervezése is. De hogyan válasszon helyesen, és vásárolja meg az igényeinek leginkább megfelelő kerti szivattyút? Nos, ez a kérdés nemcsak Önt foglalkoztatja, ezért segítünk tisztán látni a témában.

Fotó: Valentyn Semenov

A virágos vagy zöldséges kertbe szánt szivattyú kiválasztását az határozza meg, hogy milyen feladatokat kell vele elvégezni. Néhány háztulajdonosnak csak azért kell kerti szivattyú, hogy tavasszal feltöltsék a medencét vízzel, vagy kiszivattyúzzák az elárasztott pincét. Másoknak viszont az állandó vízellátáshoz van szükségük ilyen berendezésre.

Milyen típusú szivattyúk ajánlottak a kertben való használatra?

A különböző kerti szivattyúk közül az elektromos készülékek a legnépszerűbbek. Ezek 6-8 méter hosszú csövön keresztül szivattyúzzák a vizet. Száraz, biztonságos helyre kell kerülniük, és a legkülönbözőbb feladatokhoz alkalmazhatóak, amelyek vízszállítást vagy átvezetést igényelnek. Az alacsony súlyuknak köszönhetően könnyen hordozhatóak a kert vagy az udvar különböző területein. A víz elosztása egy másik tömlőn vagy csövön keresztül történik, ami akár 25-50 m hosszú is lehet a felhasználók igényeitől függően. A búvárszivattyúkhoz képest a kerti szivattyúk nagyobb nyomást, de kisebb teljesítményt nyújtanak. Mindezek ellenére azonban képesek az öntözőrendszerben lévő szórófejek által igényelt nyomást előállítani.

Fontos tudni, hogy a növények rendszeres öntözéséhez sok vízre van szükség. Nem tanácsos azonban túl hideg vízzel öntözni a kertet, mert ez nagyon megterhelő a növényeknek. Ezért az ásott vagy fúrt kútból, illetve a vezetékes vízhálózatból származó vizet általában egy tároló tartályba vezetik, ahol természetes módon felmelegítik. Összefoglalva, a kerti szivattyúk nagyon hasznosak lehetnek a kertészeknek, akik szeretnék biztosítani növényeiknek az optimális mennyiségű vizet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában