Hirdetés

2024.03.06. 09:11

Felpezsdült a közösségi élet Máriakéménden

Máriakéménden sok év után ismét felpezsdült a közösségi élet, aktív helyi csoportok segítenek a rendezvények szervezésében, ennek köszönhetően minden hónapra jut program a faluban.

PR cikk

Zarándokok, túrázók és turisták is ellátogatnak a festői szépségű településre

Forrás: Önkormányzat

A korábbi években a covid évei alatt ellaposodott közösségi élet két éve fellendült – mondta Fábiánné Mester Rita, Máriakéménd polgármestere, akinek 2022. 07. 24-én időközi önkormányzati választáson szavazott bizalmat a falu lakossága, miután az előző községvezető lemondott. 

– Az elsődleges célom az volt, hogy a faluban egy jó közösséget alakítsak ki, és úgy érzem, hogy ez sikerült is, hiszen népszerűek a rendezvényeink, és szinte minden hónapban van program a faluban – mondta a polgármester. Az idén már túl vannak egy jól sikerült farsangi fesztiválon, amire 25 busó érkezett a településre, hogy segítse elűzni a telet. 

A legközelebbi program a március 15-i ünnepség lesz, melyen megkoszorúzzák a tavaly felállított Petőfi-szobrot a művelődési ház udvarán. Áprilisban Kerner István máriakéméndi születésű zeneszerző emléktábláját koszorúzzák meg, ezt követően pedig két gyereknap is lesz a településen. Az egyiket májusban a német önkormányzat szervezi, a másikat pedig júniusban a Máriakéménd Környezetvédelmi és Közösségi Értékadó Egyesület tartja meg. Májusban a Széchenyi téren májusfát állítanak, a teret egyébként az év folyamán mindig az alkalomhoz illően díszíti fel a Mákvirág csoport. 

– A rendezvényeinken nagyon sokat segítenek a Kéz a kézben csapat tagjai is, akik a különböző alkalmakra a gyerekek részvételével szerveznek műsort. A tavalyi március 15-i ünnepségen Hargitai János országgyűlési képviselő is megdicsérte a gyerekeket a színvonalas műsorért – mesélte a polgármester. 

Az év második felében többek között az augusztus 10-i falunapra készül a település, melyen más fellépők mellett az idősek klubja is szerepel majd, és idén a hagyományőrző programokat állítják majd fókuszba. Szeptember elsején lesz a Máriakéméndi kegytemplom német búcsúja, a mise után – a német önkormányzat szervezésében – sváb fellépők örvendeztetik meg a résztvevőket, a magyar búcsú pedig augusztus 18-án lesz. 

Ősszel még az októberi idősek napja, a novemberi Novemberfest, valamint az év végén az adventi programok és a karácsonyi ünnepség gazdagítja majd az éves programnaptárt. A polgármester elmondta: az önkormányzat decemberben a gyerekeket mikuláscsomaggal, az időseket karácsonyi csomaggal ajándékozza meg, emellett minden háztartásnak külön csomagot ad. 

A tavaly felállított Petőfi-szobor.

Önerőből is fejlesztik a települést

Az önkormányzat igyekszik különböző beruházásokat is megvalósítani, akár pályázati forrásból, akár önerőből. A Bethlen Gábor Alap pályázatán az egyesület legutóbb a rendezvények megrendezésére nyert támogatást, az önkormányzat pedig a Magyar Falu Program keretében falubuszra, játszótér-felújításra és eszközökre nyert forrást az előző években. Önerős fejlesztésként jelenleg folyamatban van az önkormányzat udvarának felújítása, térkövezése, s a falubusz számára egy garázs kialakítása. A munkálatok várhatóan március végéig tartanak. 

A település vezetői

A település polgármestere Fábiánné Mester Rita. Alpolgármester: Baumholczer Ferenc. A képviselő-testület további tagjai: Schleicher Eszter, Pap Miklós és Schleicher Máté. A német nemzetiségi önkormányzat elnöke: Schleicher Eszter, tagjai: Rott Veronika és Schveibert Róbert. A Roma nemzetiségi önkormányzat elnöke: Orsósné Rácz Zsuzsanna, tagjai: Orsós Szabina és Orsós József. A Környezetvédelmi és Közösségi Értékadó Egyesület elnöke: Kontár András. A Szederkényi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője dr. Szlávecz Tamás. Falugondnok: Kosztin György. Templom gondnok: Biki Endre. Plébános: Bukovics István. Aktívan működő civil csoportok: Mákvirág csoport, Kéz a kézben, Idősek klubja, Kegytemplomért Baráti Kör. 

Az önkormányzat elérhetősége: 7663 Máriakéménd, Rákóczi u. 30. Tel: 69/353-101.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában