Hirdetés

2024.04.16. 08:21

Töretlenül fejlődnek

Az elmúlt öt évben, 2019 óta számos fejlesztéssel, nagyberuházással igyekezett az önkormányzat vonzóvá tenni Szalántát a helybeliek és beköltözni vágyók számára. Dr. Hitre Gabriella, Szalánta polgármestere avatott be a fejlesztések részleteibe, melyek a nyertes pályázatoknak és a megfeszített munkának köszönhetően valósulhattak meg a településen.

PR cikk

– A Magyar Falu Program forrásaiból megújult a játszóterünk 4,9 millió forint támogatási összegből. Igazi korszerű, izgalmas játszótér épült, ami az óvodások sétájának is kedvenc célpontja, és a környező településeken élő családok is szívesen látogatják. A nagyobb gyermekekre is gondolva, szintén a Magyar Falu Program keretében megújult Általános Iskolánk egy része 30,8 millió forint összegből

 – mondta a polgármester. – A Magyar Falu Program 2024. évi pályázatán kommunális eszközökre nyertünk 5,5 millió forintot.

Az évek során a helyi plébánia tetőszerkezete és vizesblokkja is megújult a Magyar Falu Programból, 15 millió forint összegből. A Belügyminisztérium által kiírt Önkormányzati ingatlanok fejlesztése pályázaton Szalántán 2021-ben 19,4 millió forint összegből felújították a község főutcájának, a Hunyadi út járdájának 800 méter hosszú szakaszát. Ezt a fejlesztést a jövőben is szeretnék folytatni.

A Művelődési Ház energetikai korszerűsítésével - 48 millió forintból - a közösségi tér immár XXI. századi külsővel és gépészettel rendelkezik. A Művelődési Házat minden helyi egyesület, nemzetiségi önkormányzat és oktatási intézmény használja, így a programjaik még színvonalasabb körülmények között zajlanak.

– Szalánta-Németi településrészen 108,82 millió forint támogatásból megújult a csapadékvíz-elvezető rendszer. 2022-ben rövid időn belül két alkalommal havária típusú eső öntötte el a településrészt, amit a Belügyminisztérium vis maior támogatásából takarítottunk el. A beruházás a csapadékvíz irányított elvezetését hivatott biztosítani 

– hangsúlyozta Hitre Gabriella. – Több alkalommal sikeresen pályáztunk az IFKA hulladékmentesítési projektjeire is, amiből a lerakott hulladékot szállíttattuk el és kamerarendszert építettünk ki a településen.

A régóta várt szennyvízberuházás jelenleg is folyamatban van, kora őszre várható a befejezése. Az 58-as számú főút helyreállítását megkezdték. A beruházás agglomerációs fejlesztésként valósul meg, költségvetése 1,369 milliárd forint, melyből 1,301 milliárd forintot az Európai Unió és Magyarország Kormánya finanszírozásából és 68,4 millió forint önerőből áll rendelkezésre. Az önerőt Magyarország Kormánya biztosítja.

A Gondozási Központ energetikai felújítása közel 45 millió forint TOP-Plusz pályázatból történik majd meg, valamint az épület teljes belső átalakítása TOP-Plusz helyi és szociális infrastruktúrafejlesztés forrásból mintegy 50 millió forintból, a közbeszerzés kiírása folyamatban van.

Az önkormányzat a helyi külterületi utakkal kapcsolatos pályázaton több mint 175 millió forint összegű támogatást nyert. Ennek eredményeként a sportpályához vezető utat építik újjá.

A családok számára is igen vonzó a település

A jó közlekedési infrastruktúra, a vármegyeszékhely megközelíthetősége nagyon fontos a település vezetői számára. Pécs közelségére való tekintettel is Szalánta lakosságszáma egyre gyarapszik. Jellemzően fiatal párok, családok választják lakhelyül a községet, nekik is kedvezve a nyugalom és a családos programok jellemzik a települést. Itt egy kedves közösség tagjaivá válhatnak, ahol nem utolsósorban a horvát hagyományok ápolására is lehetőség van mind a gyermekek, mind a felnőttek számára. Népszerű a beköltözők körében Németi településrész, ez zsáktelepülésrész révén különleges atmoszférával várja az ide költözőket.

A településen általános iskola is van, a helyi bölcsőde és óvoda is teljes kihasználtság mellett működik. Sőt, a Pécsi kistérséggel együtt jelenleg a bölcsőde fejlesztését és új csoportszoba kialakítását végezik, mivel a gyermeklétszám emelkedése miatt egyre nagyobb igény mutatkozik erre. A fejlesztés eredményeképpen további 5 férőhellyel gazdagodik az intézmény. A Szalántai Óvoda és Konyha 80 gyermek számára biztosít elhelyezést, saját konyhán készül az étel mindhárom intézmény számára.

A település vezetői

Az 1250 fő lakosú község polgármestere dr. Hitre Gabriella, alpolgármestere Vanyúr Arnold. A képviselő-testület további tagjai: Bality Szilveszter, Daszkalov Elena, Ferencz Éva, Kun Zoltán és Ott Norbert. A Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője: dr. Aradi Krisztina. Aljegyző: Madar-Kovács Adél. A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Bality Szilveszter, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke: Petrovics János. Falugondnok: Bori Róbert. A Gondozási Központ vezetője: Gorsicsné Thuránszky Ivett. Az iskola igazgatója Bedicsné Ádám Éva, az óvoda igazgatója: Bori Róbertné. Háziorvos: dr. Végh János, védőnő: Banó Anikó. Plébános: Ronta László. Civil szervezetek: „Fogd a szalántai óvodások kezét” Alapítvány, ÉlményVár E., Délvidéki Falusi Életmód Hagyományőrző Egyesület (E.), Holnapért Alapítvány, Marica Kulturális E., Szalántai Hunyadi SE, Szalántai Csillagok E., Szalántai Kötélugró SE, Szalántai Polgárőr E., Szalántai Sporthorgász E.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában