Hirdetés

2024.05.21. 11:31

Tizenkét év a fejlődés útján - Víg Imre Béla polgármestersége alatt Garé egy fejlődő település lett

Tizenkét év hosszú idő, bármiről legyen szó. Egy település életében ennyi esztendő alatt rengeteg változás állhat be. Garé életében pedig egy tizenkét éves ciklus fog lezárulni: Víg Imre Béla nem fog indulni a következő választásokon, átadja a stafétát. A fejlődés útja ki van kövezve, pedig nem volt egyszerű dolga a polgármesternek.

PR cikk

A település vonzó lett a fiatalok számára is

Időközi választás során lett ő Garé vezetője 2012-ben. Rögtön egy komoly feladatot kapott a nyakába, hiszen a település egy eladósodott, öregedő község volt. A korábbi vezetés a kultúrházat kívánta felújítani, az új tetőcserepet a régi tetőszerkezetre pakolták. Imre első intézkedése egy huszonkilenc millió forintos beruházás volt, ebből sikerült megcsináltatni a tető teljes szerkezetét és a teljes kultúrházat.

A kultúra is megmutatkozik a közösségben

A komoly munka meghozta gyümölcsét

A közmunkások foglalkoztatása 2013 óta folyamatos a településen, sőt a környező falvakból is előszeretettel jártak Garéra. Így jöhetett össze a mai napig aktív program keretén belül az, hogy a maximum foglalkoztatott személyek száma hatvanhat is volt. Jelenleg húsz körüli a létszám, ám köztük Szaváról is érkezik foglalkoztatott. Ezzel a brigáddal sikerült három kilométernyi szakaszon a vízelvezető árkot betonlapokkal „kibélelni”, Garé zöld területeinek gondozását és parkosítását, valamint folyamatosan termelnek plusz pénzt a település számára a termesztett fokhagymával, cukorborsóval és zöldbabbal.

A tizenkét év alatt az orvosi rendelőt is sikerült megújítani. A negyvenegy millió forintból az elavult eszközparkot is sikerült frissíteni.

A Magyar Falu Program keretén belül a falugondnoki pályázat, illetve a kisbuszra való igény is nyert. A mai napig ezt ki is használják.

Víg Imre Béla sokat tett a garéiságért

Garé vonzó lett

Az évek alatt folyamatosan sikeresen működtek az egyesületek, melyek folyamatosan fejlődnek és vonzzák be az embereket. A Garéi Polgárőr Egyesület nyereséges működését az bizonyítja, hogy a lelkes tagok mellett egy új gépjármű is vásárolva lett pályázati forrásból. A hagyományok ápolása pedig a Garéért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feladata. A lelkes társaság még Budapesten is megmutathatta magát.

A programok állandóak, nőnapot, idősek napját, gyereknapot utazással szerveznek. A legnagyobb program természetesen a nyár végi falunap. Ilyenkor is igyekeznek inkább garéi és a környező településről fellépőket felkérni.

Garéiság igazi fogalom lett a polgármester szerint, hisz valóban sikerült vonzó településsé varázsolni Garét. A település folyamatos széppé alakítása sokat nyomott a latba, hogy az átutazóban lévőknek is szemet szúrjon a település rendben tartása. Emiatt és a CSOK-programnak hála sok fiatal választja Garét új otthonuknak. Ennek a fejlődésnek köszönhetően a lakosság száma sem csökken.

Igazi életpályaként tekint a leköszönő polgármester Garéra. Az elszegényedő községből egy virágzó, fiatalokat csábító településsé vált. Víg Imre Béla, a település vezetője reméli, a közeljövőben körjegyzőség alapítása is reális cél lehet, ami a térség további fejlődését tudná garantálni. Ő pedig reméli, ez a felfelé mutató fejlődési ív nem fog megtörni.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában