Hirdetés

2024.06.04. 08:44

Ápolják a kapcsolatokat - Felkészülten várják a fiatal, betelepülni vágyó családokat

Az elmúlt években a baranyai községben több korszerűsítés zajlott, új projektekbe vágtak bele, valamint jelentős eseményt is szerveztek, amelynek középpontjában a segítségnyújtás állt.

PR cikk

Közösen futottak, hogy segítsenek egy beteg gyermeken

A település önkormányzata 2021 óta a rendezési tervnek megfelelően kialakított huszonöt új építésű telket. Ezen portákon a közművesítési feladatok ellátása jelenleg is zajlik. Ezzel összefüggésben, hogy felkészülten várják az ide érkező fiatal, betelepülni vágyó családokat, az önkormányzat egy kétcsoportos bölcsőde építésére is pályázott, amihez el is nyert 420 millió forint támogatást.

A görcsönyi bölcsőde látványterve

Az új lakótelkek kialakításának alapkőletétele megtörtént az idei esztendőben, amely eseményen jelen volt Kőszegi Tamás Gábor polgármester, Kutyáncsánin Szrétóné alpolgármester, Nagy Csaba országgyűlési képviselő, dr. Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára, valamint a kivitelezők.

Letették az új lakótelkek alapkövét

Büszkék testvérvárosi kapcsolatukra

A település harminc éve működő testvértelepülési kapcsolattal rendelkezik a bajorországi Breitenbrunn-nal. Ezért is volt fontos esemény Görcsöny életében a Magyar-Bajor Testvértelepülési Konferencia, amelyet májusban tartottak Esztergomban. Ezen a rendezvényen a működő testvértelepülési kapcsolatokat lehetett bemutatni, amelyet Görcsöny is megtett. Az eseményen részt vett a bajor és a magyar belügyminiszter is, akik nagyon megdicsérték a község előadását, amelyben rengeteg élményt megosztottak a vendégekkel. Példamutató kapcsolat működik a települések között, hiszen évente utaznak egymáshoz a családok. Az idei évben, augusztus végén pedig érkeznek a bajor testvérváros képviselői, hogy közösen ünnepeljék meg az 1994 óta fennálló kapcsolatot.

Éltetik a testvérvárosi kapcsolatot

Megmozdult a település lakossága

A településen szervezett események sorából kiemelkedik egy jótékonysági rendezvénysorozat, a Fut a Görcsöny. Görcsöny településen él egy beteg kisgyermek. Az ő gyógyulására fogott össze a község lakossága, és május közepén egy nagyszabású jótékonysági futónapot tartottak, ahol az ebből befolyt adományokat a segítségre szoruló gyermek kezelésére tudja fordítani a család. Az eseményen nyolcszáznál több fő vett részt, és a nevezési díjon kívül felajánlottak egy Herta-mezt Dárdai Pál aláírásával és a Madeleine Desszertműhely süteményeinek eladásából befolyt összeget. Ennek a jótékonysági rendezvénynek pedig még lesz folytatása. Június 15-én szombaton kulturális műsorokkal fognak fellépni a környékbeli iskolák, gyermekzenekarok és egyesületek. Egy egész napos programot szerveznek lovaskocsikázással, bállal, és az utóbbiból befolyt összeget szintén ennek a kisfiúnak a gyógyítására fogják fordítani.

Összefogott a település

Több fejlesztés is megvalósul

Az önkormányzat idén tavasszal önerőből két játékkal bővítette a játszóterét, egy libikókával és egy csúszdával. Mindezek mellett császárfákat ültettek a területre, hogy a gyerekek árnyékos, ligetes környezetben tudjanak játszani.

Emellett fontos megemlíteni, hogy jól halad a görcsönyi községháza épületenergetikai korszerűsítése, amelynek befejezése július hónapban várható. Ezt követően a nyugdíjas klub felújításának állnak neki. Ehhez kapcsolódóan a közeljövőben szeretne a település beszerezni egy kisbuszt, ami a nyugdíjasokat szállítaná a klubba.

Mindezek mellett napelemtáblát szerelnek az óvoda épületére. A környezetbarát megújuló energiaforrásnak köszönhetően az épület elektromosenergia-szükséglete fedezve lenne, valamint az energiatermelés során károsanyag-kibocsátás sem történne.

Az 1700 lakosú Görcsöny képviselő-testülete

GÖRCSÖNY

A település vezetői

Baranya vármegye középső-déli részén, a Pécsi járásban helyezkedik el Görcsöny. A település régi falurésze völgyben, míg új lakótelepe fennsíkon található. A községhez tartozik Keresztespuszta külterületi településrész is, amely Görcsöny északi határa közelében fekszik. A szomszédos települések: észak felől Aranyosgadány és Pellérd, kelet felől Regenye, dél felől Ócsárd és Kisdér, délnyugat felől Baksa, északnyugat felől pedig Zók.

Az 1700 lakosú község polgármestere Kőszegi Tamás Gábor. Alpolgármester: Kutyáncsánin Szrétóné. A képviselő-testület további tagjai: Fehérné Kovács Tünde, Hunyadi Katalin, Nagy-Kése Barbara, Pusch Bálint, Tóka Eszter Erika. Jegyző: FábiánSzauer Tímea.

A német nemzetiségi önkormányzat elnöke: Thán Csaba. A roma nemzetiségi önkormányzat elnöke: Orsós József. A görcsönyi óvoda és minibölcsőde vezetője: Gyenes Zoltánné. A faluban 8 osztályos iskola működik.

Tagintézmény-vezető: Mangné Keresztes Beatrix. Háziorvos: dr. Vass Szabolcs, védőnő: Vörösné Simcsik Ágnes. Plébános: Barics Gábriel. Művelődésszervező: Kutyáncsányinné Czerpán Anett. Könyvtáros: Dömös Gézáné.

Az önkormányzat elérhetősége: 7833 Görcsöny, Rákóczi Ferenc utca 1. Tel.: 72/372-214.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában