Böhm Hanna

2019.11.13. 13:08

Senki nem tisztázta a példakép fogalmát

Azt mondták, írjak a példaképemről. Azóta azon gondolkodom, hogy nekem van-e egyáltalán olyanom. Hiszen senki nem tisztázta a példakép fogalmát.

Janus Gimnázium

Nem mondták még el nekem, mit is jelent, ha valakire felnézek, vagy tisztelek azért, amit tett. De szerintem egy példakép nem attól lesz a példaképünk, hogy tesz egy dolgot, ami számunkra szimpatikus. Nem, mi egyetértünk az életszemléletével, a gondolataival és általában a cselekedetei céljával is. Szerintem igen bonyolult hozzánk ennyire hasonló embert találni. Viszont, ha valaki megtalálja a számára megfelelő példaképet, akkor az nagyon tudja motiválni.

Gondoljunk csak bele. Például egy bukásra álló tanuló, aki úgy érzi, ő már sose lesz jobb, böngészik az interneten és megtalálja az egyik sztár adatlapját. Ott írják, hogy ő sem volt jó az iskolában, majdnem meg is bukott, mégis sikeres ember lett belőle. A diák ebből erőt tud meríteni, láthatja, hogy bármire viheti az életében csak akarnia kell. Ilyen esetben a példakép nagyon jó dolog tud lenni. Szerintem szerencsés, aki talál egy példaképet. Én még nem találtam meg a sajátomat, de keresem. Keresem az embert, aki motiválni tud, akár ismeretlenül is. És ez a legjobb a példaképekben. Hogy nem kell ismernie téged elég, ha te ismered őt.

Utolsó gondolatként csak annyit: keressetek magatoknak példaképet! Lehet több is, viszont mindannyian motiváljanak titeket! Hiszen ezért keressük őket, ezért követjük sorsukat. Hisszük, hogy egy napon akár mi is olyanná válhatunk. És ez, véleményem szerint nagyon jó.

Címkék#Séta-Janus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!