Sport

2009.01.22. 11:30

Knoch Viktor ötször állhatott a dobogóra Torinóban

Négy bronz, egy ezüst – ennyi került be Knoch Viktor vitrinébe az olaszországi felnőtt Európa-bajnokság után.

Fülöp Zoltán

Tagadhatatlan, hogy tetszik a torinói jég Knoch Viktornak: a pécsi versenyző három éve, az olimpián itt lett ötödik 1500 méteren, a múlt hétvégén, az Európa-bajnokságon pedig harmadik 1000 és 1500 méteren, második 500-on – ráadásul összetettben és a váltó tagjaként is egy-egy bronzzal gazdagodott.

– Nem szeretnék különbséget tenni az érmek között, mindegyiknek nagyon örültem – nyilatkozta lapunknak a PKSE gyorskorcsolyázója. – Az ezüstből lehetett volna arany is, ha talán kicsit bátrabb vagyok, de az olasz srác, aki megnyerte, tíz évvel idősebb nálam, így valószínűleg a rutinjának köszönhetően tudta, hogy nem fogok belemenni egy veszélyes előzésbe.

A sok érem nem szédítette el a versenyzőt – különösen, hogy véleménye szerint nem a távokon elért eredmények a legfontosabbak, hanem a váltó és az összetett.
– Igazából az hívják Európa-bajnoknak, aki az összetettet megnyeri. Ugyan a többi számnál is van éremátadás meg dobogó, de himnusz például csak a végső győztesnek szól. És ha már érmek: mi tagadás, meglehetősen kis bronzot meg ezüstöt kaptam, de ez már csak így megy, a mi sportunkban ez a miniatűr méret az általános. A szervezők mindenesetre figyelmesek voltak, később adtak hozzájuk egy tartót is, szóval nem lesznek láthatatlanok a vitrinben.

Az Európa-bajnokság után Knoch Viktornak sok ideje nincs a pihenésre: ugyan a következő megmérettetések csak február elején (Világkupa Bulgáriában, majd Németországban) és márciusban (világbajnokság Bécsben) lesznek, a szövetségi kapitánytól kapott egy hét pihenőben az egyetemen kell vizsgáznia.

– Kemény lesz ilyen rövid idő alatt felkészülni a tételekből, de titokban bízom abban, hogy a tanárok is elnézőbbek lesznek velem. Lehet, hogy a vizsgán majd „spontán” előkapom az érmeimet – tette hozzá nevetve.

A kapitány szerint a versenyzőre úgy kell majd vigyázni, mint a hímes tojásra

Telegdi Attila szövetségi kapitány érthetően elégedett Knoch Viktor teljesítményével.
– Azt tudtam, hogy a formájával nem lesz gond Olaszországban, hiszen a junior világbajnokságon is remekül szerepelt. Viszont nagyon oda kellett figyelnünk az átállásra: alig ért haza Kanadából, máris indultunk Torinóba. A forma ilyenkor még átmenthető, ám a pihenés és a táplálkozás már nagyobb gondot jelent egy ilyen nagy időeltolódás esetén. Szerencsére ezt is sikerült megoldani.

Telegdi szerint a szép eredmények új kihívásokat is jelentenek a közeljövőben.
– Az, hogy az egész csapat ilyen jól szerepelt (hiszen Knoch mellett a női váltó is remekelt, aranyérmesek lettek) azt is jelenti, hogy ezentúl majd esélyesként emlegetnek minket a versenyeken. Ezt pedig fel kell tudni dolgozni. Knoch Viktor mindenesetre a sportág nagy reménysége: úgy kell rá vigyázni, mint a hímes tojásra, és akkor még akár három olimpián is szerezhet örömet a magyar szurkolóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!