Sport

2009.05.30. 08:08

A cél a PVSK-nál: az életben maradás

Szombat este nyolc óra körül egy fontos kérdés biztosan eldől: nevezetesen az, hogy megismétli-e magát a történelem.

Fülöp Zoltán

A férfi kosárlabda bajnokság döntőjének második találkozóján mindenképpen győznie kell a pécsi csapatnak, ha nem akarja magát szinte reménytelen helyzetbe sodorni. A párharc első összecsapását ugyan a Paks nyerte, s ez egyben azt is jelenti, hogy a három győzelemig tartó sorozatban a tolnaiaknak ezentúl elég a hazai mérkőzéseiket megnyerniük ahhoz, hogy ők legyenek a bajnokok.

Persze ehhez lesz egy-két szava Sztojan Ivkovics tanítványainak is. A helyzetük egyáltalán nem reménytelen – már csak azért sem, mert az alapszakaszban 84-49-re sikerült nyerniük a paksi csarnokban. Igaz, Dénes Gábor, a PVSK bedobója szerint nem ebből kell következtetéseket levonni.

– Eleve az alapszakasz egy más világ, ott egy-egy elvesztett meccsnek még nincs akkora súlya, mint a rájátszásban – mondta el lapunknak a kosaras. – Ugyanakkor mégis meríthetünk a múltból: tavaly ilyenkor szintén nehéz helyzetben voltunk, hiszen az életben maradáshoz Szolnokon kellett nyernünk. Szerintem kevesen hittek abban, hogy sikerülni fog, ám mégis összejött.

(Amikor felhívtuk Dénes figyelmét arra, hogy egy éve valóban nyert az Olaj otthonában a Pécs, ám a párharcot végül elvesztette a baranyai csapat, a kosaras azonnal rávágta: a történelemnek azért nem kell teljesen megismételnie önmagát.)

A pécsieknek mindenesetre nehéz dolguk lesz az Atomerőmű otthonában. A tolnaiak saját csarnokukban már nagyon régen nem kaptak ki (utoljára éppen a Pécs bizonyult jobbnak, még januárban), ráadásul ők is tudják: ha szombaton nyernek, azzal 2-0-ra vezetnének, tehát félig már a kezükben érezhetik az aranyérmet. A PVSK ugyanakkor az első meccsen megmutatta, hogy igenis el lehet kapni a Nick Williams vezette Paksot. Vagyis pontosítsunk: az első félidőben megmutatta.

– Hát, igen, ha szerdán végig jól játszottunk volna, valószínűleg nyerünk – tette hozzá Dénes. – A második félidőben azonban sokat hibáztunk, ezt pedig az Atomerőmű ellen halálos vétek. Tragédia azért nem történt, ráadásul a rájátszás már csak olyan, hogy gyorsan ki lehet javítani a hibát. Mi szombaton este szeretnénk egy nagyot javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!