Sport

2010.02.02. 14:20

Knoch Viktor két számban is rajthoz áll a téli olimpián

Kevesebb, mint két hét múlva kezdődik a 2010-es téli olimpia, amelyen egy pécsi versenyző is rajthoz áll.

Fülöp Zoltán

Ha valaki sok szerencsét szeretne kívánni Knoch Viktornak, akkor igyekeznie kell: a pécsi gyorskorcsolyázó ugyanis már pénteken repülőre száll.

– Ugyan az olimpia csak tizenharmadikán kezdődik, kell időt hagyni az átállásra és a helyszíni edzésekre – mondta el lapunknak a fiatal sportoló. – Sőt elárulhatom: nem egy vetélytársam már a helyszínen készül: amelyik szövetség egy kicsit jobban el van engedve anyagilag, az megteheti, hogy akár heteken keresztül az olimpia városában készül.

Knoch Viktor a tavalyi év végén szerezte meg a kvótát a 2010-es téli olimpiára, de az azóta eltelt időt sem lazítással töltötte: a közelmúltban például az Európa-bajnokságon szerepelt.

– Tagadhatatlan, hogy mehettem volna jobban is a kontinensviadalon, ám az is tény: azért ennek az évnek a csúcseseménye az olimpia, ott kell nagyon jól korizni. Elsősorban erre készültünk a csapattal, hiszen ez az az esemény, amelyet csupán négyévente rendeznek meg – ismerte el a sportoló.
A pécsi versenyző két számban biztosan indul, hiszen 500 és 1500 méteren két kvótája is van a magyar csapatnak. 1000 méteren viszont csak egyet sikerült kiharcolni, így az csak a helyszínen derül ki, hogy Knoch Viktor vagy Darázs Péter áll rajthoz.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Knoch Viktort és edzőjét, Telegdi Attilát (középen) tegnap irodájában fogadta Páva Zsolt, Pécs polgármestere
[/caption]

– Elsősorban 500 méteren várok magamtól jó eredményt, hiszen az időm alapján a világranglistán az ötödik vagyok – árulta el Knoch Viktor. – Ugyanakkor a mi sportágunkon gyakran tényleg apróságok döntenek. A saját példámat is mondhatom: négy éve úgy lettem ötödik, hogy sorra kiestek előlem a vetélytársaim, s nekem arra kellett leginkább vigyáznom, hogy ki ne csússzak.

Az olimpia légköre tehát nem lesz ismeretlen a pécsi versenyzőnek, ám nem biztos, hogy sok alkalma lesz az olimpiai faluban bóklászni, sportolókkal ismerkedni vagy más eseményekre ellátogatni.

– Annyit tudok csak, hogy eléggé széthúzták a versenyeinket, azaz ha a döntőbe jutok, akkor minden napra esik egy-egy futam. Szeretnék azért legalább egy jéghokimeccsre elmenni, de ha nem sikerül, az sem nagy probléma. Az ugyanis azt jelentené, hogy ott vagyok mindegyik fináléban.

Összesen tizenhat magyar sportoló áll rajthoz Vancouverben, a téli olimpián

Vancouver városa a NOB 115. ülésén, 2003. július 3-án Prágában nyerte el a XXI. Téli Olimpiai Játékok rendezési jogát.

A szavazás első fordulója után (Pjongcsang 51, Vancouver 40, Salzburg 16) az osztrák város kiesett, a másodikban Vancouver 56-53 arányban nyerte el
a rendezés jogát. Vancouver több mint félmillió lakosával Kanada harmadik legnagyobb városa. Az ország nyugati részén, a Csendes-óceán partjánál, a Georgia szoros mentén a 2000 méternél is magasabb hegyek lábánál fekszik. A magyar csapat létszáma Salt Lake City (25) és Torinó (20) után tovább csökkent: összesen 16 sportoló szerzett jogot az indulásra.

A magyar indulók névsora. Műkorcsolya: Sebestyén Júlia, Hoffmann Nóra, Maxim Zavozin. Rövidpályás gyorskorcsolya: Darázs Péter, Knoch Viktor, Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Lajtos Szandra. Alpesi sí: Berecz Anna, Döme Zsófia, Bene Márton Zoltán. Sílövészet: Tagscherer Imre. Északi sí: Tagscherer Zoltán, Viczián Vera.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!