Sport

2010.04.26. 10:15

Breaktánc: pécsiek a legjobbak között

A break világbajnokság magyarországi selejtezőjéből a pécsi „Különcök” is továbbjutottak a május végi bécsi fordulóba.

M.V.

Budapesten rendezték meg a break világbajnokság, a Battle Of The Year magyarországi selejtezőjét. Ezen a versenyen a pécsi Freaks (Különcök) harmadik helyezést ért el, amivel kvalifikálták magukat a május 22-én, Bécsben megrendezésre kerülő területi bajnokságra. Ez a délkelet-európai országok versenye.

Innen már a novemberben Franciaországban, Montpellierben megrendezendő világbajnokság a cél. Ez a legnagyobb versenyük a breakeseknek, hiszen nagyon erős amerikai, brazil, koreai, stb táncosok várhatók rá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A magyar viadal résztvevői
[/caption]

A magyarországi versenyen hazai csapatok indultak hat perces műsorral. Az értékelés a show-kritériumokra és az egyéni teljesítményre terjedt ki. Így figyelték a szinkronizált mozgást, színpadi megjelenést, a zene-téma egységét, a koreográfia fantáziadússágát, eredetiségét. Továbbá, hogy a bemutató maximálisan leköti-e a közönséget.

A pécsi "Különcök"

A csapat tizenegy fős: egy lány és 10 fiú alkotja. Mindannyian pécsiek, 23-30 év közöttiek. Majd 10 éve foglalkoznak breakkel. Rendszeresen járják Európát utcatáncukkal. Hosszabb szerződésük volt némelyiküknek spanyol cirkusszal, másnak német varietével is. Európában nagy közönsége van a breaknek. Támogatott, fölkarolt sportnak tartják. Amsterdam főterein különböző csapatok nyomják műsoraikat – rengeteg turistát vonzva oda.

A breaktánc térhódítása

Az utóbbi időkben nem voltak klippek fejükön pörgő, Adidas-tréninges fiatalemberek nélkül. A breaktánc már réges rég polgárjogot nyert. Ma már a volt kommunista blokk kémiaszertárosnői is jól tudják, hogy mi a neve ennek a most másodvirágzását élő, a fizika összes törvényének fittyet hányó, utcai élsportnak.

A Breakdance egy dinamikus stílusú tánc, amely a 20. század végén, a ''70-es években megszületett Hip-Hop kultúra része. A mára már rendkívül összetett tánc szülőhelye New York City déli részén fekvő Bronx Harlem gettójának utcái,  valamint Amerika nyugati feléről Los Angeles. A tánc később fantáziadús előadók mozgáselemeivel egészült ki. Ősi eredete a 16. századi Brazil-Afrikai kultúrából származó Capoeira amely a rabszolgák körében kialakult afro-amerikai népi tánc.

A Breakdance három fő alapelemből áll, a táncból, az akrobatikus elemekből és a “hullámok és robot”-ból. A legjobb táncosok saját stílust fejlesztettek ki, amely csak rájuk jellemző.

Magyar sikerek az Európa-bajnokságokon

De a magyarok sem pihennek. Magyarország a breaktánc élvonalába tartozik "többek közt" a Ki-Mit-Tud? vetélkedőknek és Fenyő Miklósnak köszönhetően. A német Battle of the Year 91-ben indul baráti összejövetelként, amely három évvel később már Európa-bajnokság, ahol a magyar Enemy Squad (Pécs) második helyezést ér el 1995-ben és 1996-ban is. A következő két évben a szintén magyar Suicidal Lifestyle negyedik, és 1999-ben az Elementary Force tagjaival kiegészülve bajnok.

Ezek is érdekelhetik